Bota al contingut principal

L’Ajuntament de Pedreguer ha impulsat des de les Regidories de Modernització i Cultura i Turisme, amb l’ajut de la Diputació d’Alacant, el projecte Pedreguer 2.0. Els treballs estan realitzant-se amb normalitat des de la posada en marxa amb un equip multidisciplinar de col·laboradors vinculats a la Escola Politècnica Superior de Gandia de la Universitat Politècnica de València on s’imparteix el Grau en Gestió Turística i a l’empresa Geoturismo.

El projecte va començar amb la fase de recopilació de la informació sobre els diferents recursos turístics del municipi, els quals van agrupant-se segons siguen patrimoni natural, patrimoni cultural, rutes i serveis, gastronomia… En aquesta fase ha estat clau la col·laboració dels tècnics municipals. La Font d’Aixa, el Parc del Patronat, festes com Sant Antoni, plats com el polp amb penques i el putxero, així com els senders homologats entre molts altres recursos han estat catalogats, s’han creat les imatges i s’han georeferenciat a mapes interactius.

La fase següent ha estat la creació dels diferents canals de comunicació per a poder situar tota eixa informació, valuosa per a locals i turistes. Les ferramentes triades per fer esta passa han estat Facebook que té més de 1000 milions d’usuaris, Twitter, Google Plus i Pinterest. La idea ha estat triar les xarxes de major ús i facilitat d’accés.

La tercera fase ha estat la promoció del projecte i la creació d’una comunitat virtual d’amics del municipi i el desenvolupament d’un pla de publicacions lligat al calendari municipal.

Aquest projecte ajuda a modernitzar la gestió municipal i turística del municipi al temps que crea valor, informació i coneixement de les activitats locals al municipi.

Al mateix temps, i de manera paral·lela, el municipi s’ha involucrat des del principi en altres projectes que potencien els grans valors de la comarca. És el cas de la Ruta dels Riuraus, presentat el passat 24 de gener a FITUR, juntament amb els altres 11 municipis participants.

Pedreguer, representat per les dues Regidories esmentades (Modernització i Cultura i Turisme, amb els seus responsables, Sergi Ferrús i Antoni Costa, respectivament), va estar, en efecte, donant suport a aquest projecte que posa en valor l’arquitectura industrial i rural, la cultura, el paisatgisme agrícola, vins, misteles, raïm i pansa, i com no, la gastronomia, una oferta singular, diferencial i diversa vertebradora de la Marina Alta.

Els riuraus que atresoren aquests 12 municipis (Benissa, Gata, Jesús Pobre, LlÍber, la Xara, Ondara, Parcent, Pedreguer, Poble Nou de Benitatxell, Teulada, Xàbia i Xaló) són l’eix vertebrador de la ruta, oferta turística que està guanyant adeptes en el puixant sector del turisme industrial.

Les catedrals de la pansa dels dotze municipis desperten de la seua letargia, per donar a conèixer un patrimoni únic al món, que tan sols existeix i pot ser visitat a la Comunitat Valenciana, i amb més presència, a la Marina Alta.

Però no només l’arquitectura industrial serà present a la ruta de riuraus, també la cultura, el paisatge, l’enologia i la gastronomia, oferint així una oferta singular, diferencial i diversa per la suma que implica la unió del patrimoni valencià d’aquests 12 municipis.

Així, formarà part de l’oferta complementària de la ruta de riuraus a títol d’exemple les cases senyorials i l’arquitectura rural vinculades a la puixança de l’economia del moscatell, el raïm i la pansa que tots els integrants de la ruta conreen i elaboren entorn als riurau , els vins i les misteles de Teulada, Benissa, Parcent o Llíber, la llata de Gata, de la gastronomia d’interior a la gastronomia marinera, la rebosteria, les coques o l’Escaldá de Jesús Pobre. També rutes locals de riuraus o d’arquitectura relacionada com la modernista de Pedreguer, el paisatgisme de ceps i miradors presents al llarg de la ruta, o exposicions etnològiques com la de Xàbia i Teulada, i l’economia local i de proximitat seran ofertes a través del fil conductor dels riuraus.

També es va aprofitar per deixar a l’estand de Costa Blanca els tríptics turístics del municipi.

D’aquesta ruta i de la presentació del projecte PEDREGUER 2.0 es parlarà en la presentació que es farà el proper divendres 31 de gener, a les 19,30 a la Casa de la Cultura de Pedreguer, on es donarà a conèixer a les associacions culturals i esportives del poble, al comerciants i empresaris, a la premsa i a tot aquell que es vulga acostar.