Bota al contingut principal
  • L’informe denuncia que les concessionàries d’ITV han tingut un marge de benefici extraordinari, més enllà d’allò raonable. 

 

  • El portaveu adjunt de Compromís exigeix que el Consell explique perquè no han extingit les concessions davant el retard en la construcció de noves estacions o la manca d’inversió compromesa en la xarxa.

 

El portaveu adjunt de Compromís, Fran Ferri, ha desvetllat hui un informe tècnic de la Generalitat que apunta a greus incompliments per part de les empreses concessionàries del servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Ferri ha denunciat la inacció del Consell davant el flagrant incompliment de les condicions del contracte que senyala l’informe, circumstància que està contemplada en el propi Plec de Condicions com a causa d’extinció de la concessió.

A través d’una petició parlamentària de documentació Ferri ha tingut accés a un informe tècnic sobre l’actualització de les tarifes aplicables a la prestació del servei públic d’ITV datat en març de 2011. En este informe tècnic, elaborat pel Servei d’Ordenació i seguretat industrial, s’acusa a les concessionàries d’haver vist “superades de manera objectiva les expectatives de negoci previstes en el concurs inicial en el qual van participar” i de pretendre “repartir-se este excés, a parts iguals”. L’informe acusa a les empreses d’estar més preocupats “per buscar contrapartides a qualsevol proposta que per la pròpia millora del servei” i assenyala que les concessionàries d’ITV han tingut un “marge de benefici extraordinari (…) més enllà del que s’ha d’esperar com raonable o ordinari en un negoci marcadament regulat com aquest”.

El document tècnic repassa els incompliments per part de les concessionàries en la posada en marxa de noves estacions d’ITV contemplades en el plec de condicions. És el cas de l’estació de Llíria que es va obrir al públic en 2007 tot i que el termini màxim era desembre de 2000; o l’estació de Dénia que va obrir-se a Ondara en 2010 tot i que, segons el plec de condicions, havia d’estar operativa en desembre de 1999. A més, l’informe apunta al “bloqueig” de diversos expedients per a la construcció de noves estacions o línies d’inspecció per part de les concessionàries; o a les traves per a crear un únic portal web de cita prèvia, el control dels temps d’espera o la millora de la formació del personal de les estacions, entre d’altres.

Segons ha assenyalat Ferri “el plec de condicions senyala que l’incompliment de les condicions essencials és raó suficient per a l’extinció del contracte. Es demostra que des del primer dia les concessionàries de les ITV han sigut emparades pel govern del Partit Popular que han passat per alt tots els seus incompliments i han establit un règim tarifari que els ha permés obtindre grans beneficis per damunt del que contemplava el plec. Les víctimes, com sempre, els valencians i valencianes, que hem pagat les ITV més cares de l’Estat i hem patit un servei de pitjor qualitat, amb la connivència del govern del Partit Popular”.

“La societat valenciana no té perquè pagar de la seua butxaca que el PP mire cap a un altre costat quan es tracta d’empreses properes. Exigim la rescissió immediata de les concessions, un pla de millora de la qualitat del servei i la reducció de tarifes”, ha conclòs el diputat de Compromís.