Bota al contingut principal

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha declarat, sobre la proposta que el PP vol dur a les Corts en favor de l’ensenyament privat, que “des de Compromís tenim molt clar que l’educació pública ha de ser la preferent, i que el govern valencià té l’obligació de proporcionar a tot l’alumnat una plaça digna en un centre públic proper al seu domicili. Però el PP s’ha dedicat a tot el contrari, a anul.lar places en la pública per a impulsar la concertada. Els concerts amb els centres de titularitat privada s’han de signar quan calga, però sempre han de quedar subordinats a la no disponibilitat de places públiques. No parlem de tancar centres concertats sinó de dignificar l’ensenyament públic”.

El diputat de Compromís ha assegurat que “el que no és acceptable és el sistema que du practicant el PP des de que és al poder: impulsar els centres educatius privats, fins i tot quan aquesta concertació no cal per necessitats de places, com han fet per exemple en els nivells no obligatoris del Batxillerat; i, mentrestant, debilitar la pública a base de consolidar durant anys els barracons, mantenir els centres en condicions indignes, augmentar la ratio de l’alumnat a nivells inaceptables o endarrerir les incorporacions del professorat, mirant de generar una sensació de frustració generalitzada”.

Pañella ha assegurat que “un cas particularment descarat ha estat el repartiment de l’alumnat d’origen immigrant, que els centres concertats es trauen del damunt en la seua gran majoria, amb una o una altra excusa, forçant la seua concentració en la pública, per mirar d’assolir una imatge elitista i fer recaure sobre els centres públics l’estigma que “hi va l’alumnat que els seus pares i mares no els poden dur a un altre lloc”, intentant crear-los una imatge de ghetto que, afortunadament, el treball d’un professorat conscient i dedicat, malgrat les circumstàncies, ha pogut aturar”. Refroc cocert sinó dignificar pública

Pañella ha dit que “aquesta preferència de la privada concertada sobre la pública haurà de canviar per complet a partir de maig, quan el nou govern sorgit de les eleccions li retorne a l’ensenyament públic la dignitat i la preferència que marca la llei, i duga la política de concerts a la subsidarietat de la qual mai no hauria d’haver eixit”.