Bota al contingut principal

La coalició Compromís ha presentat hui al Teatre Micalet de València les propostes de cultura que la formació vol impulsar durant la pròxima legislatura. L’acte ha servit també de presentació de ‘Valentia’ la cançó composada pel cantautor Pau Alabajos per a Compromís.

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assenyalat que “la nostra intenció és fer de la cultura un motor de l’economia valenciana, front a models depredadors que han destruït el territori i que han generat moltes plusvàlues i una acumulació de capital en poques mans”.

“Apostem –ha afegit Oltra- per un model cultural diferent al model que ha servit per a construir un Palau de l’òpera i una Ciutat de les Arts i les Ciències on ara hi ha edificis sense arts ni ciències”. Per a Compromís la cultura ha de ser un sector estratègic per a una economia social al servei de la ciutadania i un jaciment d’ocupació de qualitat, amb valor afegit i sostenible.

Entre les mesures avançades hui que formaran el programa electoral en matèria de cultura de la coalició Oltra ha destacat l’establiment d’un Pla Estratègic de Cultura, que sorgisca d’una taula mixta entre l’administració, les universitats, les arts escèniques, actors i actrius, la literatura, la música, les arts plàstiques i el resta del sector.

Així mateix la candidata de Compromís ha posat en valor la necessitat d’impulsar un Pla Estratègic de Turisme Cultural per combatre el turisme de “botellón”. Este pla ha de servir per a donar a conèixer el patrimoni valencià amb el valor afegit de la cultura, del patrimoni i del territori, i hauria de donar especial rellevància als festivals culturals i a les festes populars més significatives. “La gent vol paisatge i cultura i això és un turisme respectuós que deixa diners”, ha assenyalat Oltra.
Altres mesures culturals de Compromís destacades en l’acte de hui són el pla de fidelització i creació de nou públic de les arts escèniques, una redefinició de l’Institut Valencià de la Música per potenciar i divulgar la diversitat cultural de la Comunitat o la creació d’un Museu de la Música. El programa cultural de la coalició també inclou una defensa del carrer i dels espais públics de la cultura, donar seguretat i cobertura a artistes del carrer, instaurar l’ensenyament reglat del circ, una xarxa supramunicipal d’escoles municipals d’art i la creació del Circuit Valencià de la Música.

Per la seua banda el cantautor Pau Alabajos, candidat de Compromís a l’Alcaldia de Torrent, ha presentat en la roda de premsa, Valentia, la cançó composada per ell que serà la sintonia de campanya Compromís i que està interpretada per la cantant castellonenca Núria Pallarés.

Sobre les propostes culturals per a la ciutat de València, el candidat a l’Ajuntament Giuseppe Grezzi ha explicat que “volem convertir València en una ciutat de coneixement i cultura, recuperarem el festival de cinema Mostra del Mediterrani”, així com ha subratllat la intenció de canviar ordenances que impedisquen que hi haja música als carrers, obrir el teatre a la ciutadania i fer-lo arribar als barris i crear un Institut Valencià de Cultura que englobe totes les expressions artístiques de la ciutat. L’acte també ha contat amb la participació del candidat autonòmic, Juan Ponce, que des de la seua relació amb el món de la música des de ben jove, ha ressenyat la importància del suport als artistes joves que comencen, que són els que més difícil ho tenen.

Abans del tancament de l’acte amb la interpretació en directe de la cançó Valentia per part de la xaranga “Kriptonita”, Oltra ha manifestat que “durant la campanya els candidats de Compromís van a estar acompanyats per grups de músics valencians perquè quan s’escolte la música pel carrer els ciutadà sàpiguen que ha arribat l’alegria perquè ha arribat Compromís”.