Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en Les Corts, Josep Nadal, ha presentat una Proposició No de Llei per a que el Consell promoga la creació del Banc de Terres Valencià, “una xarxa de tots els que hi ha als nostres municipis. Considerem que aquest òrgan pot contribuir a dinamitzar l’economia i a protegir el medi ambient”.

Segons Nadal, “aquesta xarxa significaria posar la primera pedra per a la creació de noves formes d’economia dins de l’agricultura valenciana. Es tracta d’aprofitar el minifundisme de manera positiva i donar possibilitats de futur als joves i als col·lectius socials més desfavorits. Estem parlant d’una oportunitat de creació d’ocupació i per això proposem que es prioritze com a demandants de terres a les persones en l’atur i a les que estan en risc d’exclusió social”.

“I no ens oblidem de l’important impuls a l’agricultura ecològica i als canals curts de comercialització que suposen els bancs de terres. A més a més també comporten una millora ambiental, són una ferramenta de prevenció d’incendis, de prevenció de plagues, i contribueixen a la millora paisatgística perquè els camps no es deixen abandonats”, ha explicat.

“El Banc de Terres Valencià hauria d’estar en coordinació amb els ajuntaments i així poder oferir als interessats l’accés a la consulta d’un llistat de terres oferides, o per a oferir-se per a fer-se càrrec d’alguna parcel·la. El Consell, mitjançant el Banc de Terres Valencià, podria encarregar-se de la difusió de les ofertes i demandes inscrites a aquest registre, fent menció de les seues característiques per a les persones interessades”.

D’altra banda, “és important assenyalar que els bancs de terres ajuden a fixar la població als nuclis rurals que patixen l’èxode dels seus habitants i l’abandó de les terres. En resum, la creació d’un registre, el Banc de Terres Valencià, de parcel·les disponibles per a l’explotació agrària, repercutirà en l’economia dels nostres municipis, sent un nínxol de creació d’ocupació i un recurs per a la protecció del medi ambient”, ha conclòs Nadal.