Bota al contingut principal

L’actuació de l’alcalde Joan Ribó estava emparada per la Llei de Transparència, Accés a la Funció Pública i Bon Govern, per la qual cosa demana a Beatriz Simón que es retracte de la seua denúncia, que, a més, féu en nom de l’Ajuntament de València, en una nova confusió de les institucions públiques amb el seu partit.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades s’ha pronunciat davant la denúncia presentada en el seu moment per la regidora del Partit Popular, Beatriz Simón, contra l’ara alcalde de València, Joan Ribó, i la seua iniciativa, en la primavera de 2015, de denunciar a través de la web Ritaleaks “els luxes sumptuosos de l’anterior alcaldessa pagats amb diners públics i la falta de transparència en els comptes d’Alcaldia”. Ho ha fet en el sentit de certificar la bona actuació de Joan Ribó.

Els “luxes sumptuosos” abonats amb càrrec a l’erari públic ascendien a 278.000 euros que incloïen, per exemple, el pagament de 700 euros per una nit a l’Hotel Palace de Madrid; 4.912 euros en xofer privat per a vore a Bernie Ecclestone a Londrés, i fins i tot “despeses en escopinyes i productes delicatessen pagats amb diners de tots”, com ha recordat avui l’alcalde Joan Ribó.

Davant la denúncia de Beatriz Simón, l’Agència de Protecció de Dades ratifica ara que els fets denunciats en Ritaleaks “es referien a la gestió de fons i despeses públiques, a persones de projecció pública, i a pesar de les dificultats que em van posar des de l’anterior govern, jo vaig fer la denúncia com a representant públic”.

En la seua compareixença davant els mitjans, Ribó ha explicat que l’Agència de Protecció de Dades li dóna la raó també en el sentit que “la informació que vaig traure a la llum venia perfectament acompanyada de la documentació que l’acreditava, i no com fa ara el PP quan pretén denunciar despeses de remodelació de despatxos que van signar ells mateixos, i es veu que era el PP qui va remodelar però s’havia confós de factura”.

Segons ha informat Ribó, la denúncia de Ritaleaks “estava emparada per la Llei de Transparència, Accés a la Funció Pública i Bon Govern, i de fet, la mateixa administració hauria d’haver sigut transparent, com fem nosaltres ara publicant les despeses d’Alcaldia i explicant a quins conceptes corresponen”.

Ribó ha argumentat en eixe mateix sentit que “com a partit polític, quan estàvem en l’oposició teníem el dret a transmetre informació i a l’expressió política. És el que té la democràcia”. També ha assenyalat que els fets que va denunciar abans d’arribar a l’Alcaldia “tenien rellevància pública i veracitat de la informació facilitada”.

L’alcalde ha recordat que les primeres 24 hores immediatament després de posar en marxa la web Ritaleaks, “més de 120.000 persones la van visitar, la qual cosa demostra que tenia una rellevància i un evident interès públic”.

En la seua opinió, el pronunciament de l’Agència de Protecció de Dades “reconeix la bona tasca que vam fer i aprecia que quan apareixia algun funcionari o proveïdor es feia de manera testimonial com a tramitadors, sense que hi haja cap retret per açò”.

Després del pronunciament de l’Agència de Protecció de Dades, Joan Ribó li ha exigit a Beatriz Simón i al Partit Popular que es “retracten públicament per la denúncia que van fer i que reconeguen que l’única cosa que pretenien amb esta era continuar amb l’obscurantisme de l’anterior govern municipal. Volien impedir que la gent sapiguera en què es gastaven els diners d’Alcaldia. Afortunadament, açò ja no passa”.

Finalment, l’alcalde de València s’ha expressat davant els mitjans de comunicació en el sentit de preguntar en veu alta a Mariano Rajoy, que este cap de setmana està a València, “quan pensa pagar el deute de més de mig milió d’euros amb Fira València per l’acte del seu nomenament com a candidat? Perquè eixos diners són dels valencians”. També assegura que caldria preguntar-li si li va a retraure al Partit Popular de València “la seua opacitat durant el temps que va governar”.