Bota al contingut principal

La diputada autonòmica de Compromís i portaveu d’agricultura, ramaderia i pesca del grup parlamentari, Cristina Rodríguez insta a la Consell i a les entitats locals a respectar i fer complir les disposicions legals relatives a les vies pecuàries, fonamentalment pel que fa a la consideració del traçat i amplària de les vies, com al manteniment dels diferents elements que serveixen als ramats i als pastors durant els seus trajectes.

La Proposició No de Llei pretén impulsar mesures precises per a la conservació i millora dels abeuradors, descansadors i corrals que apareixen formalment classificats per la Conselleria d’Agricultura i Medi ambient, i que estan a l’empara de la Llei de Vies Pecuàries aprovada en 2014.

La finalitat de la mateixa és concretar accions, mitjançant l’estudi i l’aplicació de mesures correctores, per a salvaguardar i optimitzar l’estat d’aquest tipus d’elements pecuaris imprescindibles per al benestar dels animals i els pastors.

Rodríguez, ha matisat que, amb el canvi climàtic, “s’estan allargant les sequeres i l’evolució de les pastures és cada vegada més imprevisible, per la qual cosa les vies pecuàries van a ser cada vegada més necessàries per a facilitar la mobilitat dels ramats, especialment en zones de clima tan estricte com la nostra”.

La iniciativa impulsada des de Compromís lamenta el descens que s’ha vingut produint de l’activitat transhumant i la ramaderia extensiva durant les últimes dècades, que a més ha vingut acompanyada d’una escassa atenció a la vigilància i manteniment de les vies pecuàries per part de les administracions públiques.

En aquest sentit, assenyala la diputada, “l’abandonament per part de l’Administració ha provocat una degradació dels traçats pecuaris, i dels abeuradors, descansadors i corrals que es necessiten al llarg i al final de cada jornada per als bestiars. Sens dubte, d’entre totes les actuacions que pot realitzar l’Administració per a recolzar la ramaderia extensiva, el condicionament dels abeuradors i corrals classificats per llei seria de les més agraïdes pels pastors”.