La reducció de dispositius antiincendis i la decisió de no contractar les brigades de reforç contra incendis suposa, segons Compromís, “una nova garrotada en les polítiques mediambientals”. Per eixe motiu ha instat la Conselleria de Governació a “ampliar les brigades forestals als nivells del 2008”.
El Consell continua un any més amb les polítiques de “retallades en política forestal” ja que s’ha anunciat recentment la reducció de dispositius antiincendis que vetllen per la integritat de les muntanyes valencianes i continua amb la línia de cancel·lació de contractes de brigades de reforç. Per al diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista, Juan Ponce, la decisió de governació “suposa una nova garrotada en les polítiques mediambientals. Amb mesures com aquestes, la conselleria difícilment podrà culpar a les condicions climàtiques com ja va fer l’any passat”.
Per això, el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha presentat unes preguntes al conseller de Governació, Serafín Castellano, per esclarir “si hi ha hagut canvis en els protocols d’actuació sobretot en casos on es necessita una intervenció ràpida amb mitjans aeris en dies d’alerta tres” -com els incendis ocorreguts el passat estiu-. I, d’altra banda, ha instat la conselleria a “ampliar les brigades forestals als nivells del 2008” ha conclòs Ponce.
Després de la catàstrofe forestal de l’any passat on es van cremar 58.000 ha al País Valencià, la conselleria de Governació presidida per Serafín Castellano ha decidit no contractar les brigades de reforç contra incendis. La tendència de retallar per damunt del 70 % en polítiques de prevenció es remunta al 2011 i el resultat es “la desprotecció de la superfície forestal valenciana tant en vigilància i prevenció com en les brigades és total. I això suposa un error tenint en compte que les brigades són les que han d’actuar amb celeritat per evitar un descontrol, com ocorregué l’any passat”.
Entre les mesures proposades per Compromís en el parlament valencià està la creació d’un pla d’extinció propi a cada municipi valencià. També es defensava l’existència de mitjans aeris suficients o recuperar el número de brigades forestals com els que n’hi havia en 2010. La proposta de Compromís continuava amb millores en la vigilància i en la prevenció i també en la participació del voluntariat per a defensar els paratges naturals del País Valencià. “Com és habitual, el PP votà en contra de les propostes de Compromís per a evitar el que ha passat recentment a la Safor”.