Bota al contingut principal

La diputada d’Iniciativa i portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, s’ha pronunciat sobre els avals concedits per la Generalitat a diverses empreses públiques per a garantir-los operacions de crèdit, dels quals es va tenir coneixement a través del DOCV del passat 4 de gener.

El Consell ha concedit avals de la Generalitat a diverses entitats públiques entre les quals destaquen RTVV que rep un aval per un valor de més de 32 milions d’euros, CACSA que rep un aval per 20 milions d’euros, o la Societat Projectes Temàtics que rep un aval de 40 milions d’euros. Altres empreses públiques que reben avals són FGV, CIEGSA o l’Ens Gestor de la Xarxa de Transports i Ports de la Generalitat.

Per a Mollà “la funció dels avals de la Generalitat és donar una confiança als inversors que d’una altra manera no es tindria, però a costa de córrer un alt risc, ja que, com va succeir per exemple amb Terra Mítica, al final som tots els valencians els que paguem doblement els serveis i les infraestructures que es construeixen. D’una banda es paga amb les inversions públiques recollides en els pressupostos i després pagant els préstecs, interessos i impagaments que produeix la mala gestió d’aquestes empreses públiques a les quals la Generalitat avala”.

Segons Mollà “la realitat de les empreses públiques valencianes és que per la seua situació financera, per la seua gestió i per irregularitats com les denunciades en l’informe de la Sindicatura de Comptes si foren empreses privades no trobarien inversors i el ràting o qualificació del seu deute estaria pels sòls”.

“Hauria de ser suficient ser una empresa pública ben gestionada sense pèrdues i sense denúncies d’irregularitats per a garantir sense avals específics recursos financers per a fer front a les inversions que foren necessàries però per a RTVV, FGV, Societat Projectes Temàtics i altres empreses, el seu dèficit, les seues irregularitats i la seua pèssima gestió els obliga a assegurar el seu finançament amb avals sobre els pressupostos de la Generalitat ja que d’una altra manera ningú es creuria que puguen afrontar les seues obligacions futures”.

“Des de Compromís plantegem la necessitat d’un pla de sanejament de les empreses públiques valencianes, de supressió de despeses supèrflues, de reducció d’alts càrrecs, eliminació dels contractes blindats, replantejament de la necessitat d’aquelles empreses que no estiguen destinades a inversions productives o serveis bàsics i l’establiment d’un pla de depuració de responsabilitats per les irregularitats comeses i denunciades pel Síndic de Comptes”.

 

6 de gener del 2011