Bota al contingut principal

Compromís recorda que fa quasi sis anys, Joan Ribó va denunciar en les Corts Valencianes que la reforma que pactaven PP i PSOE era insuficient perquè el poble valencià mereixia “un millor estatut, un millor finançament” front a una reforma descafeïnada i feta a corre cuita. Ara, Enric Morera ha repetit les paraules de Ribó i ha acusat a PP i PSOE de no defensar els interessos estratègics de la societat valenciana, mentre que en altres autonomies eixos partits aproven demanar el deute històric o voten a favor dels concerts econòmics.

Per al portaveu del grup parlamentari Compromís, Enric Morera, “la reforma de l’estatut valencià arriba tard i malament, a última hora de la legislatura i sense la voluntat de PP i PSOE de millorar l’autogovern i el finançament de la Generalitat”. Segons el líder valencianista, “esta reforma que hui tractem és igual que la de l’any 2005, i no assolirem el que mereix el poble valencià perquè si resulta que l’anterior reforma era meravellosa, segons deia el PP i el PSOE, no entenem com sis anys després tornen a portar a les Corts un nou text”.

La intervenció del síndic de Compromís ha estat molt dura contra PP i PSOE i Morera ha assegurat que la Clàusula Camps, “és realment la Clàusula d’Impotència Camps, perquè no sap bé el que vol per al seu poble i per això deixa una porta oberta per a dir que ell també vol el que té el veí, sense fer l’esforç d’anar un pas per davant, com sí que fan en altres llocs”.

Morera també ha criticat als socialistes, dels que ha dit que no sap com “s’han deixat enganyar pel PP, perquè demanen presó per al president de la Generalitat i el PP també va a pels líders del PSOE, i després Alarte no té cap de problema per a pactar un estatut insuficient amb Camps”.

Des de Compromís han presentat esmenes per a millorar el text en temes importants, com ara el finançament autonòmic, “per a no ser ni més ni menys que altres, perquè en Extremadura i en Andalusia sí que reclamen en els seus estatuts el deute històric i PP i PSOE d’allà voten conjuntament i ací, callen. És com els concerts econòmics del País Basc i Navarra, que també tenen el vistiplau dels partits centralistes i ací, al País Valencià, ni Camps ni Alarte ni els seus predecessors no tenen ni han tingut el valor de demanar més per a esta terra i la seua gent, encara que ens ho mereixem”.

Morera ha recordat les paraules de Joan Ribó, l’actual cap de llista de Compromís per València,  quan era diputat a les Corts i quan va dir que la reforma de 2005-2006, era “descafeïnada, causava frustració i era insuficient. Hui, 23 de febrer de 2011, repetim eixes paraules perquè l’actual reforma és igual de dolenta i insuficient i, a més a més, arriba a última hora, i això pensem que no es pot fer així”.

“L’anterior reforma de Camps i l’actual, demostra que s’han fet per a projectar la imatge d’un líder centrista que arriba a acords amb l’oposició que accepta el joc bipartidista, i poc més, i així ho va constatar l’ambaixador nord-americà en un cable diplomàtic que parlava de Camps. El president de la Generalitat, ha estat més pendent de la seua carrera política que de les seues obligacions oficials i això explica molt on està ara”, segons Morera.

El síndic de Compromís ha declarat que el seu grup, “defensarà fins l’últim moment les esmenes que hem presentat per a millorar l’estatut i dotar-lo de més dignitat i més autogovern. No pot ser que un ciutadà de Lleó o de la Rioja reba 1.000 euros més d’inversió de l’estat que un valencià i per culpa de PP i PSOE estem en una clara posició d’inferioritat”.

A més, el líder valencianista ha reconegut que la manca de voluntat de millorar l’estatut, “ha fet que des de que governa el PP, el poble valencià ha anat empobrint-se any rere any i per culpa de la incapacitat dels diferents governs populars, les valencianes i els valencians hem perdut més de 2.000 milions d’euros d’inversions de l’estat i, amb esta reforma, açò continuarà igual o serà pitjor”.

Entre les excuses del Consell per a paralitzar la reforma estava el recurs d’inconstitucionalitat que va plantejar el govern de Camps a l’estatut andalús on es va plantejar una qüestió que el mateix Tribunal Constitucional va considerar com “extravagant”, perquè el Consell volia que el TC es pronunciara com si fóra assessor de la Generalitat sobre si l’estatut andalús tenia o no articles que podien ser anticonstitucionals quan el mateix govern valencià els donava per bons. Podeu consultar la documentació en el següent enllaç: http://www.tribunalconstitucional.es/es/jurisprudencia/Paginas/Auto.aspx?cod=8921

Per altra banda, Morera ha denunciat que PP i PSOE d’ací, “diuen unes coses i després fan altres diferents, o bé els seus partits prenen decisions que ens perjudiquen i ací no fan res per evitar-ho, i un clar exemple el tenim amb les prospeccions petrolieres que el govern de l’estat ha autoritzat en la costa valenciana. Nosaltres, mitjançant el senador mallorquí Pere Sampol hem presentat una esmena en el Senat i PP i PSOE han votat en contra, prefereixen el petroli que el turisme i això és especialment greu. Per tant, quan els dos grans partits centralistes pacten i estan d’acord, les valencianes i els valencians ens hem de posar a tremolar”.