Bota al contingut principal

 

  • Per a Compromís és inadmissible que l’arquebisbat només haja pagat 10.000 euros per la visita del Papa a València

  

La portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís, Mónica Oltra, ha denunciat hui que la no extinció de la fundació V Encuentro, constituïda per a la Visita del Papa a València en 2006 i amb participació de les administracions públiques valencianes, està suposant que any rere any augmente el seu deute.

 

Després de realitzar una petició de documentació a través de Les Corts, Oltra ha tingut accés a consultar les memòries econòmiques que ha presentat la fundació V Encuentro dels anys 2010 i 2011, encara que se li ha negat una còpia de les mateixes. Segons ha pogut comprovar la diputada de Compromís, esta fundació en l’any 2010 pel simple fet d’existir, sense realitzar cap activitat, va tindre unes despeses de 6.342 euros en concepte de consums d’explotació i de 8.621 euros per despeses financeres. El 2011 la despesa fou de 5.316 euros per consums d’explotació. A açò s’han de sumar les pèrdues acumulades que arrastra la fundació que estan al voltant dels 6 milions d’euros”.

 

Oltra denuncia que les factures corresponents a estes despeses de 2010 i 2011 no han sigut incloses en les memòries econòmiques que estan obligats a presentar anualment, per això el mateix Registre de Fundacions, depenent de la Conselleria de Governació i Justícia, les ha reclamades, a la qual cosa els gestors de la fundació V Encuentro han respost reiterant la seua negativa a incloure les factures al·legant el respecte a un suposat “secret comercial”.

 

Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís “la raó perquè no es pot liquidar esta fundació, que ja no presenta cap activitat, és que ningun dels seus membres, Generalitat, Diputació, Ajuntament de València i Arquebisbat, vol assumir els milions d’euros en pèrdues acumulades”.

 

El mateix Consell ha reconegut que esta fundació hauria d’estar ja extingida, pero no es pot acordar la seua liquidació perquè encara no ha estat satisfet la totalitat del seu deute per l’organització de la Visita del Papa. En l’exercici de 2009 les pèrdues acumulades del V Encuentro eren de 7,9 milions d’euros, per la qual cosa, dividint el deute entre els quatre membres del patronat, la Generalitat va aportar 2 milions d’euros, cosa que ni la Diputació, ni l’Ajuntament ni l’Arquebisbat han realitzat.

 

Per a Oltra “no pot ser que vinga a València el màxim pontífex de l’església catòlica i de la gran despesa econòmica que suposà, l’arquebisbat només haja pagat 10.000 euros, requerits per a constituir la Fundació V Encuentro”.

 

“És inadmissible que els comptes d’esta fundació amb capital públic siguen tan poc transparents i encara no sapiguem en realitat en què s’han gastat els diners, perquè presenten uns comptes amb partides globals sense concretar les despeses”.

 

Per a Oltra “és del tot rebutjable que hores d’ara els valencians i valencianes seguim pagant la Visita del Papa a través d’una fundació que no té cap activitat, ni raó de seguir existint. Este és un clar exemple de deute il·legítim que no tenim perquè assumir”.