Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la Diputació ha lamentat el “preocupant silenci de la Generalitat Valenciana davant de la cadena de terratrèmols produïts en l’entorn de la plataforma del Castor i, especialment, a Vinaròs”. En este sentit, el representant de Compromís en la Diputació de Castelló exigeix a la consellera de Medi Ambient, la castellonenca Isabel Bonig, “que detalle si el Consell prendrà alguna mesura per a garantir la seguretat dels veïns”. Nomdedéu recorda que “ni el PP valencià, ni el provincial, ni el de Vinaròs van tindre la valentia política d’oposar-se al projecte. De fet, el vot en blanc del PP a Vinaròs va facilitar que PSOE i PVI donaren llum verda al projecte, amb l’única oposició del BLOC”.

ON ESTAN ELS INFORMES AMBIENTALS DEL CONSELL?
D’altra banda, Nomdedéu ha anunciat que, a través del grup parlamentari de Compromís en Les Corts, s’ha requerit al Consell que aclarisca si la Generalitat Valenciana va elaborar algun informe ambiental sobre les possibles conseqüències del Castor durant la tramitació del projecte. En este sentit, el portaveu de Compromís recorda que quan va eixir a exposició pública el projecte i quan més tard va eixir a informació pública la Declaració Ambiental Integrada “el Consell hauria d’haver realitzat un informe ambiental sobre les conseqüències en el nostre territori o podria haver plantejat al•legacions per a millorar la seguretat del projecte”.

En este sentit, Nomdedéu recorda que, “a l’octubre del 2008, dins del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental, la Generalitat de Catalunya sí que va elaborar un informe sobre l’Estudi d’Impacte Ambiental del Projecte d’Emmagatzemament Subterrani de Gas Natural que va remetre a la Subdelegació del Govern a Castelló”. En el dit informe –Que s’adjunta a la nota de premsa-, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya recomanava al Ministeri d’Indústria huit mesures correctores, entre les que destaquen mecanismes de minimització de la contaminació acústica, atmosfèrica i lumínica; incorporar un estudi d’integració paisatgística; extremar les mesures de seguretat davant de vessaments de combustibles i productes químics en el mar; allunyar al màxim les rutes d’aeronaus i embarcacions de suport de les zones protegides de l’entorn, avaluar l’impacte sobre el sector pesquer i turístic. A més, des de la Generalitat de Catalunya s’advertia que “donades les característiques i dimensions del depòsit Castor i de l’obra projectada, INSISTIM en la conveniència de sol•licitar a l’Institut Geològic de Catalunya informe en relació amb els aspectes associats a esta actuació”.

Davant d’este i altres informes elaborats des de la Generalitat de Catalunya –a pesar d’estar més allunyada de les instal•lacions del Castor-, “des de Compromís s’ha exigit a Les Corts que el Consell aclarisca si la Generalitat Valenciana va elaborar algun informe, si va emetre alguna proposta de millora de la seguretat en la zona, si va recomanar estudis sísmics del projecte…”

COMISSIÓ ESPECIAL D’ESTUDI EN ELS CORTS
A més d’estes preguntes parlamentàries, des de Compromís en els Corts, el diputat Juan Ponce ha formulat una petició perquè es cree una Comissió Especial d’Estudi que analitze les conseqüències del Castor a curt, mitjà i llarg termini. En esta línia, i per donar a conéixer les iniciatives polítiques i les actuacions de Compromís en defensa de la seguretat dels veïns del Maestrat, el síndic de Compromís, Enric Morera, i el diputat autonòmic per Castelló, Josep Maria Pañella, assistiran dilluns a Vinaròs junt amb el portaveu de Compromís en la localitat per a realitzar una anàlisi de la situació, un balanç del que succeïx i anunciar noves actuacions.