El diputat de Compromís, Juan Ponce, va registrar al juliol passat, una pregunta dirigida al Consell, en el qual es feia esment a l’informe dels membres de Taula Tècnica de la Diputació de Castelló, els quals es van posicionar en contra dels projectes de prospeccions per la investigació d’hidrocarburs en les comarques de Castelló; els tècnics consultats instaven a no atorgar els permisos per a realitzar aquestes activitats.
En el seu informe final, que va comptar amb la documentació de les sol·licituds de l’empresa Montero Energy, aportades per Compromís, assenyala que segons el semblar de la Comissió, no s’és favorable a l’atorgament dels permisos sol·licitats. Segons la Comissió, la vulnerabilitat de l’aqüífer del Maestrat, la fragilitat dels ecosistemes del territori, l’absència de rigor tècnic en la documentació presentada, així com la falta d’acreditació de la solvència exigible, han propiciat la valoració negativa de l’ús del fracking en la província”.
Ponce, llavors, va demanar al Consell que explicara, què pensava fer amb els projectes presentats per l’empresa Montero Energy en el territori valencià després del dictamen dels experts, i saber en quin estat estat de tramitació es troben tots aquests projectes.
En la resposta donada ara pel Conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch, diu que l’atorgament d’aquests permisos és un acte reglat i que ha de seguir el seu procediment administratiu; i diu que el Consell, òrgan que ha de resoldre el procediment, “tindrà en compte tots aquells informes que han estat emesos”, i per tant, no descarta atorgar els permisos.
Segons el Conseller, els tres expedients administratius (Aristòtil, Arquímedes i Pitàgores) es troben en fase d’instrucció de la Direcció general d’Energia, i pendent de rebre els informes sol·licitats a la Direcció general de Política Energètica, i Mines del Ministeri d’Indústria i a la Conselleria d’Infraestructures, territori i Medi ambient.
Per tant, d’aquesta resposta, es veu com la preocupació del Consell pel fràcking és mínima i ho veu tot com una simple tramitació burocràtica; aqueixa tramitació s’hauria pogut desestimar si el PP en les Corts haguera votat a favor de les propostes de llei i proposicions no de llei presentades per Compromís que demanaven declarar el territori valencià lliure de fractura hidràulica, com ha aconseguit altres territoris de l’Estat.
El Consell, però, no explica quins criteris seguirà, i quin pes tindran els informes tècnics que desaconsellen la pràctica.