Mentre es procedia al recompte de vots per a triar les vacants dels membres del Consell d’Administració de RTVV, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha aprofitat la presència en l’hemicicle del president Fabra i del vicepresident Císcar per a lliurar-li dades, números, xifres per a la reflexió i per al diàleg, per a demostrar la viabilitat i la continuïtat de la radiotelevisió pública valenciana. L’informe, molt breu però concís i titulat “És RTVV SAU una empresa viable econòmicament?”, ha sigut elaborat per treballadors de RTVV, que s’han basat en dades objectives i en informes tècnics per a demostrar que la continuïtat i sostenibilitat de la radiotelevisió valenciana és possible.
Cal recordar que, als debats televisius i parlamentaris que s’han realitzat després de l’anunci de tancament de RTVV, Enric Morera ha defensat que el govern valencià, “no ha fet els números” i per això es va comprometre a lliurar-li al president un document amb xifres que raonen la continuïtat de la radiotelevisió pública valenciana. Eixos números han estat fets per professionals de la casa i hui el portaveu de Compromís ha aprofitat la presència dels dos dirigents per a lliurar-los sengles còpies, així com al portaveu del grup popular, Jorge Bellver.
El document al que ha tingut accés Compromís i que ha estat lliurat al cap del Consell i al seu vicepresident, parla de tindre en compte factors “qualitatius”. També es convida a tindre una voluntat negociadora “per les dues parts” i que la solució del conflicte sorgisca de “l’esperit empresarial” i no del polític en la gestió de tot aquest desgavell.
Segons aquest informe, en l’actualitat, els pressupostos de la Generalitat per a 2014 contemplen 76,5 milions d’euros per a RTVV. Després de la sentència de l’ERO, si tornen els 952 treballadors acomiadats, cosa improbable, es necessitarien 111 milions d’euros. A partir d’eixes dades, sorgeixen diverses preguntes i també les seues respostes:
D’on ixen els 76,5 milions per a 2014?
- Import net de la xifra de negoci: 7 milions
- Contracte programa de la Generalitat amb RTVV SAU: 68 milions
- Altres ingressos accessoris: 350.000 euros
- Imputació de subvencions d’immobilitzat: 1,1 milions
Com es pot solucionar la diferència de 34,5 milions?
Si RTVV continua, segurament no es produiran 952 incorporacions, hi haurà baixes incentivades, jubilacions, etc. A això, cal aplicar una clara reducció de costos d’organigrama, una suspensió temporal de contractes i des de la plantilla es pot fer un clar esforç per a arribar a la diferència que cal per a funcionar. El problema és que ni s’ha preguntat als treballadors sobre quines mesures es poden prendre o quins esforços es poden fer.
Tancar RTVV costaria entre 120 i 130 milions d’euros més:
- Contractes de drets d’emissió signats amb llicències fins a 2020: 15 milions
- Drets d’esports signats i que no s’emetran: 3 milions
- Indemnitzacions als treballadors: 88 milions
- Lloguer de la seu d’Alacant fins a 2035: 7 milions
- Ingressos de publicitat de 2014 pressupostats: 7 milions
- Plets, augment d’interessos, pagament de sancions per rescissió de contractes diversos, etc.
I a més:
- S’enfonsa el sector audiovisual valencià i del cinema valencià (més de 4.600 llocs de treball en perill)
- Se cedirà a les TV privades la quota de mercat publicitari de RTVV
- Imatge negativa de la nostra autonomia a la resta de l’estat i d’Europa
- Pèrdua d’una senya d’identitat
- Atemptat contra la llengua i la cultura
- Desvertebració del territori
- Efecte molt negatiu en la promoció del turisme interior
- Enfonsament de les facultats i carreres enfocades al sector audiovisual.
Les conclusions a les quals arriba el document demostren que hi ha propostes de viabilitat que defensen que la Generalitat no pose ni un euro més del pressupostat.
Si els números demostren que RTVV és viable, que es pot negociar per a trobar una eixida per a la continuïtat i, per contra, això no es fa, “s’estarà prenent una decisió injusta sabent-ho, la qual cosa en termes jurídics és prevaricar. La sentència de l’ERO deixa clar que no va haver-hi voluntat de negociar i ara, el més prudent, és tornar a negociar”, segons l’informe al que ha tingut accés Compromís.