El diputat de Compromís diu que “volen avançar els exàmens per a que l’alumnat vaja a classe l’1 de setembre, però la conseqüència seria un caos organitzatiu”.
El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, s’ha mostrat contrari “a la proposta que ha fet pública la conselleria d’avançar a finals de juny o al juliol, sense especificar tampoc les dates, els exàmens de setembre, per a l’alumnat que no haja aprovat els exàmens ordinaris. I ens mostrem contraris perquè l’alumne que no haja assolit els coneixements per a aprovar l’examen ordinari, difícilment els assolirà en els pocs dies que hi haja entre l’un i l’altre, de manera que aquesta repetició serà un mer tràmit, o un encomanar-se a la sort. I el que importa és que l’alumnat tinga els coneixement necessaris, no que un colp de sort li permeta aprovar”.
“Però la segona raó, ha dit Pañella, és encara molt més important: la intenció de la conselleria, en voler imposar aquest canvi, és forçar l’entrada als centres escolars de l’alumnat el mateix 1 de setembre. Però aquesta obertura òbvia la necessitat d’organitzar el centre, integrar el nou professorat i quadrar les necessitats educatives generades pels nous inscrits. De manera que, si el centre s’obre ja per a l’alumnat l’1 de setembre, una de dues, o caldrà que el professorat treballe per organitzar-ho tot durant els darrers dies d’agost, temps de vacances laborals, i sense saber encara quina serà la plantilla real, o el caos resultant pot deixar sense funcionament efectiu els centres durant els primers dies del curs. Recordem que ja ara, i davant la incapacitat de la mateixa conselleria de tancar i cobrir a hora les plantilles, la normalitat no s’estableix en molts centres quasi fins l’octubre”.
Per al diputat de Compromís, “estem davant d’una més de les “ocurrències genials” a què ens té acostumats la conselleria. Una decisió presa sense consultar les parts implicades, ni el professorat, mitjançant els seus sindicats, ni les associacions de pares i mares. Algú va cavil·lar un dia que podria ser una mesura popular “així l’alumnat no ha d’estudiar durant vacances, i tornaran a classe des del primer dia, quan pares i mares no saben ja què fer amb ells”, i va obviar les evidents dificultats, segurament amb un despectiu “ja s’ho faran els mestres!”. I ni això és forma de treballar ni l’educació de l’alumnat es pot abandonar a idees del moment ni al “pensat i fet” que tant els caracteritza. A partir del 2015, caldrà que des d’una nova conselleria amb trellat es revisen totes aquestes decisions, des de la racionalitat i, sobretot, des del consens”.