Bota al contingut principal

Compromís aposta per desenvolupar l’economia verda com a model de creixement amb garanties de futur, davant la idea alimentada pel PP i, de vegades, també pel PSOE de que el desenvolupament econòmic està renyit amb la protecció del medi ambient.

La coalició ha presentat hui a Alcoi les seues propostes en matèria de medi ambient, de la mà de la candidata autonòmica per Alacant, Mireia Mollà; el candidat de Bloc-Compromís a l’alcaldia de la ciutat, Rafa Carbonell, i el candidat autonòmic número tres per València, Juan Ponce.

La jornada ha consistit en una reunió de treball amb diversos representants de col·lectius de l’Alcoià en la que s’han tractat els punts que el programa autonòmic tractarà sobre aquest àmbit.

En aquest sentit, Mireia Mollà ha assegurat que “Compromís compta amb suficients alternatives per a promoure un canvi real del model energètic i de protecció del medi ambient” i i ha defensat la compatibilitat del desenvolupament econòmic amb la sostenibilitat medi ambiental, “davant la idea que ha volgut vendre el PP i en ocasions també el PSOE de que no era possible la connexió d’aquests dos punts”.

La candidata autonòmica ha explicat que les propostes de Compromís passen per potenciar una nova indústria de caràcter sostenible, de manera que “es puga retornar a aquest sector el seu paper de sustent econòmic” de la Comunitat Valenciana, “com ho era abans de que el PP l’hipotecara per un model basat únicament en la construcció”.

Alhora, Mollà –que ha afirmat que Alcoi és l’exemple de les errades que en aquest sentit ha fet el PP- ha exposat que, a banda d’aquest impuls de la indústria ecològica i del foment de l’economia verda, també s’ha de treballar en la gestió eficient dels residus i en la construcció de noves infrastructures, com el corredor mediterrani, i la gestió adequada dels espais naturals.

Per la seua banda, Juan Ponce ha destacat la necessitat d’apostar per les energies renovables, l’ús de la biomasa, l’energia geotèrmica, l’estalvi energètic, el transport públic i l’ús del ferrocarril davant el transport per carreteres, pel que ha recordat que Compromís demana “que l’Estat transferisca les competències en els trens de rodalies i fomente el transport ferroviari de les mercaderies”.

Ponce també ha remarcat que cal adoptar mesures contra la contaminació, minimitzar l’impacte dels residus disminuint la producció en origen i fomentant la recollida selectiva i ha assegurat que amb una aposta seriosa i decidida per l’economia verda es poden crear molt llocs de treball vinculats a aquesta activitat.

Al mateix temps, Rafa Carbonell –que ha definit el canvi de model energètic com “el gran debat mundial”- ha explicat que “no es podria haver triat altra ciutat millor que Alcoi per a parlar d’un canvi d’aquest model vinculat al progrés industrial”, ja que el que el municipi necessita és la proposta que fa Compromís per a tot el territori i que es basa en una relació “ideal” entre el progrés, la indústria i el medi ambient.

Per a Carbonell, la ciutat d’Alcoi no compta a hores d’ara amb “un govern responsable ni aquest ha estat a l’altura de les circumstàncies” en les qüestions relacionades amb el medi ambient, com demostren el cas Serelles, el de l’hotel de la Font Roja o el del camp de golf.