La diputada autonòmica de Compromís, Mireia Mollà, va demanar al Consell saber totes les sol·licituds que s’havien inscrit en el programa Extraordinari de Lloguer d’Interès Social de l’extint IVHSA i quantes se n’havien resolt.
La resposta que dóna ara la Consellera Bonig es limita només a donar compte dels supòsits familiars de risc d’exclusió social per a causa de processos de desnonament hipotecari, però no explica totes les sol·licituds realitzades en altres supòsits com per rendes baixes, falta d’ingressos, violència de gènere, famílies monoparentals o amb càrregues especials, etc., ja que aquests supòsits multipliquen les peticions d’habitatge que es fan en relació als desnonats.
Mollà va demanar concretament saber quantes sol·licituds per any i per demarcació provincial s’han produït de persones que han demanat inscriure’s en el programa Extraordinari de Lloguer d’Interès Social de l’IVHSA o de l’actual EIGE, en tots els supòsits possibles, saber a quantes d’aquestes peticions s’ha respost de manera satisfactòria atorgant-los un lloguer social (dades per demarcació provincial), i a quantes s’ha denegat, quantes estan pendent resposta, i el protocol a seguir per a atorgar aquests lloguers d’interès social.
La resposta que dóna la Consellera ara es limita a explicar només els casos de situació de risc derivada d’un desnonament hipotecari, però obvia la resta.
Des que es va engegar el programa en 2012, fins a 26 de novembre de 2013, segons la Conselleria, figuren a nivell autonòmic 500 demandes d’habitatge per desnonament hipotecari, 129 a Alacant, 96 a Castelló i 275 a València, per demarcacions.
La Consellera explica com d’aqueixos 500, 182 procedeixen de la signatura, amb data 14 de desembre d’un conveni amb Bankia, pel qual l’entitat aportava 391 habitatges al programa (és a dir, habitatges que s’havia quedat el banc, de gent que ells havien desnonat, i que ara oferien per a lloguer social per als propis desnonats de Bankia, no d’altres entitats; habitatges que ara l’entitat no podia vendre i suposaven ara una càrrega per al banc, en haver de pagar IBI, taxa de brosses, etc.).
Segons les dades de juliol de 2013, els habitatges aportats per a lloguer social per les entitats bancàries a les comarques de Castelló, serien 210 (més les que s’hagen pogut aportar en la resta d’any). Per tant, de les 96 sol·licituds fetes per famílies de Castelló que necessitaven un lloguer social per problemes de desnonament, només se n’ha adjudicat 22, quedant 74 persones desateses. 11 d’aquestes adjudicacions, serien de Bankia, mentre aquesta entitat tindria en les comarques de Castelló més de 100 habitatges aportats a la borsa.
Segons el coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, “podem dir que només s’ha adjudicat una part ridícula dels habitatges disponibles, malgrat la gran sol·licitud que se’ns oculta, diuen que “només” 96 famílies han demanat habitatge de lloguer social en casos de desnonats en la demarcació de Castelló, però són diversos centenars els que han demanat habitatge, gent que mai ha tingut una hipoteca, i estan completament desesperats perquè no poden accedir a lloguers a preu de mercat, aqueixa gent, no ens la expliquen, i només a 16 persones, no afectades per desnonaments, se’ls ha adjudicat habitatge, en quasi dos anys, només s’han adjudicat 37 habitatges, d’una borsa de 210 com a mínim, i sabem de persones que des del principi van demanar accés a aquest tipus de lloguers, i no se’ls ha donat cap resposta, ni negativa ni positiva”.
A més, segons Mulet, “cal recordar que hi ha molta gent, desnonada, que no ha accedit a aquesta petició de lloguer social, que ronda entre els 150 o 200 euros, ja que són quantitats també en molts casos astronòmiques”.
Segons el portaveu ecosocialista, “que diguen que s’adjudiquen d’acord amb criteris de disponibilitat, fa pensar si realment els habitatges aportats pel banc estan en condicions, i tot sembla més que gens una operació de llavada de cara dels bancs i de l’administració, per a després ser summament inoperant i no donar resposta a l’allau de demanda, no pot ser que continuen havent-hi com a mínim 173 habitatges aportats pels bancs per al lloguer social, a Castelló, i centenars de famílies esperant una resposta des de fa mesos”.