Bota al contingut principal

La sala del contenciós, secció primera, del Tribunal Superior de Justícia valenciana, ha tornat a anul·lar el PAI Marina d’Or Golf a Cabanes.

Aquesta nova anul·lació se suma a la que ja es va dictaminar al maig de 2013, la qual també anul·lava el PAI però únicament per la no publicació del mateix en el Diari Oficial de les Comunitats Europees. Aquella primera anul·lació va ser recorreguda en cassació davant el Suprem per la Conselleria i l’Empresa Marina d’Or, recurs encara no resolt.

Ara, el TSJ dóna una garrotada encara més contundent, i estima el recurs presentat per 39 veïns del municipi demandant a la llavors Conselleria competent en urbanisme, a l’Ajuntament de Cabanes, i a Construccions Castelló-Marina d’Or i estima el recurs contenciós administratiu interposat contra l’Acord de 23 d’abril del 2010 que va aprovar definitivament l’Homologació Sectorial i Pla Parcial Marina D´Or Golf de Cabanes dictat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Castelló, declarant-ho nul de ple de dret, per tant, torna a anul·lar el PAI ja anul·lat en fallada anterior.

Aquesta nova sentència es basa en el fet que la Declaració d’Impacte Ambiental incompleix la legislació en matèria mediambiental per no haver tingut en compte altres alternatives i que incompleix la normativa que exigeix Avaluació Ambiental Estratègica, d’acord amb la Llei9 /2006.

Per al regidor de Units pel Poble-Compromís, Carles Mulet, “per segona vegada consecutiva, el TSJ ens dóna la raó, en un posicionament de fermesa que vam tenir en el seu moment contra la decisió dels representants del PP i del PSOE que van aprovar un projecte urbanístic de més de 18 milions de metres quadrats, que ni era bo en el seu plantejament, ni estava ben tramitat, tal com advertíem i al·leguem en el seu moment, en solitari”.

Segons Mulet, “esperem que, igual que va passar al maig, l’equip de govern municipal no malgaste els diners dels veïns interposant cap recurs de cassació al suprem, i que ho faça de nou l’empresa si vol, i esperem que açò servisca d’una vegada perquè tant PP com PSOE a nivell municipal rectifiquen, i se cerque un consens per a desbloquejar la situació d’aquest projecte, que, com veiem, no té sentit mantenir com es va idear en 2004, quan es va tramitar en plena bogeria urbanística, on es pensaven que tot era possible. Ara és el moment de tornar a la racionalitat, al possible i al desitjable, i a corregir els excessos, a llevar la por i pressió als veïns”.

El regidor ecosocialista ha recordat que malgrat l’aprovació en 2010, i fins a l’anul·lació de maig de 2013, ni l’ajuntament ni l’empresa van tenir interès a continuar el PAI; mai es va demanar desenvolupar el programa, ni es va exigir a l’empresa els avals com a urbanitzador, però aqueixa aprovació va ocasionar una nova ponència de valors cadastrals que ha suposat que els veïns afectats per aquest PAI anul·lat, estiguen pagant un IBI urbà desproporcionat i asfixiant, situació a la qual el PP no ha volgut donar solució, ara més que mai, s’ha d’exigir una revisió tant dels valors cadastrals, com de les ordenances municipals per a acabar amb l’atracament encobert que és fer pagar als veïns un IBI urbà per un PAI anul·lat dues vegades pel TSJ”.