Manuel Alcaraz és membre de Compromís des de 2012. Nascut a Alacant en 1958, té estudis de Dret en les Universitats de València i Alacant, on es va llicenciar i on va obtenir el grau de doctor en 1992 amb la tesi titulada ‘Llibertat d’expressió, poder polític i processos informatius: anàlisi històrica-crític’, a la qual se li va concedir el Premi Extraordinari de Doctorat.
Va ser Cap dels Serveis Tècnics del Consell Assessor de RTVE al País Valencià i és professor titular de Dret Constitucional de la UA, on ha impartit classes en les llicenciatures i graus de Dret, Econòmiques i DADE. Així mateix, ha impartit Cursos de Doctorat i d’especialització, així com conferències en diversos centres espanyols i estrangers.
Ha dirigit i dirigeix habitualment cursos d’estiu, cicles de conferències, entre unes altres. A més, ha participat en 61 Congressos i Jornades, nacionals i internacionals, sobre matèries relacionades amb el Dret Constitucional i anàlisi política.
Alcaraz ha format part, i forma en l’actualitat, de diversos equips de recerca en R+D i és, des de la seua fundació, membre del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant. El professor també ha sigut, durant cinc anys, de la Seu Ciutat d’Alacant, centre cultural de la UA.
És autor de diverses publicacions i igualment ha publicat en revistes especialitzades, espanyoles i estrangeres, així com en llibres col·lectius, més de 50 articles, capítols, pròlegs sobre Dret Autonòmic Valencià, Drets Fonamentals, teoria constitucional, Dret de la informació, Dret lingüístic, corrupció política, política valenciana, ordenació territorial, polítiques culturals, entre uns altres.
Entre la seua activitat pública, va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant (1980-82) pel PCPV; diputat en Corts Generals per Alacant per EUPV-IU, on, entre altres activitats, va ser portaveu en la Comissió Constitucional (1996-2000). Posteriorment, va passar a Nova Esquerra i a Compromís.
Alcaraz també va ser Observador Internacional (OSCE, integrat en l’equip d’UE) en eleccions presidencials de Rússia, 1996; vocal de la Comissió Internacional de Juristes que va elaborar la Declaració Universal de Drets Lingüístics, 1996 i assessor del Ministeri d’Administracions Públiques en matèries de normalització lingüística.