Bota al contingut principal

El representant de Compromís al Consell d’Administració (CA) de RTVV ha reclamat al nou president del CA, Juan de Dios Navarro, que demane l’informe Price Waterhouse sobre la viabilitat del Grup RTVV, el lliure a tots els consellers i convoque una reunió el més aviat possible per a analitzar, debatre i proposar mesures immediates per a reorientar el funcionament de RTVV.

 

Segons Xambó “no pot ser que l’actual director general, José López Jaraba, principal responsable directe de la situació actual, continue un moment més balafiant els recursos públics. Han sigut López Jaraba i l’anterior director general, Pedro Garcia, imputat al cas Gürtel i responsable de greus irregularitats en els contractes per la visita del Papa, els que han afonat RTVV. Resulta obscè, i totalment fals, que ara plantegen com a solució despatxar mil treballadors”.

 

Rafael Xambó, ha insistit que el greu deute de RTVV de 1.241 milions d’euros és conseqüència d’una mala gestió, producte d’una maniobra de la Generalitat Valenciana per ocultar el seu deute real. “Una sagnia que es va iniciar l’any 2000 quan la Generalitat va decidir que les ampliacions de capital de RTVV es feren mitjançant endeutament bancari en comptes d’incrementar les aportacions de la Generalitat. Una decisió que ajornava els problemes i que ens ha dut a la situació actual en la qual, segons l’informe del Síndic de Comptes (2009), Canal 9 i Ràdio 9 es troben en un dels supòsits de dissolució prevists en l’article 260 de la Llei de Societats Anònimes”.

 

Això, no obstant, no ha sigut obstacle per continuar contractant producció externa que es podria fer amb recursos propis, mantenint els contractes d’alta direcció d’un grapat de càrrecs sense cap control, amb condicions opaques i amb indemnitzacions ben sucoses. Cal destacar que a RTVV no hi ha bossa de treball i les contractacions s’efectuen amb tota l’arbitrarietat que el CA de RTVV ha permès, tot transgredint els principis de competència i qualificació per al lloc i de transparència que és exigible als organismes públics. Des de l’any 1996 fins al 2011, RTVV ha incrementat el nombre de treballadors fins a doblar la plantilla. Una política de contractació orientada a tenir personal fidel i submís bé per afinitat ideològica, bé per temor a ser despatxat, mentre la majoria del personal de plantilla, els treballadors més qualificats i que accediren al lloc per mitjà de proves selectives, han estat arraconats a treballs menors”.

 

Després de la constitució del CA de RTVV el proppassat 28 de juliol, el nou president, Juan de Dios Navarro, va emplaçar el CA a la primera reunió ordinària per al 29 d’agost. Tot i que no va permetre la intervenció de Xambó ni va informar de cap assumpte quant al grup RTVV, aquest va presentar per escrit un document crític amb la gestió del Grup en què s’incloïen una bateria de propostes per al seu redreçament; principalment, la destitució immediata dels actuals responsables de RTVV, Canal 9-TVV i Ràdio 9, i la revisió de tots els contractes d’alta direcció i de les indemnitzacions abusives que s’hi inclouen. Així mateix, Xambó reclamava que el lloc de Director General fora proveït per mitjà d’una convocatòria pública entre professionals amb prestigi i competència reconeguts que tinguen un coneixement suficient de la realitat valenciana i un compromís ferm de defensa de la televisió pública com a servei a la ciutadania.