El diputat de Compromís en Les Corts, Juan Ponce, els regidors en l’Ajuntament de València, Joan Ribó i Maria Pilar Soriano, i el diputat provincial de Castelló, Enric Nomdedeu, han presentat este matí en la Delegació del Govern milers d’al·legacions ciutadanes, recollides durant les darreres setmanes, contra les prospeccions petrolíferes previstes en el Golf de València.
Segons es recorda des de Compromís, al desembre de 2010, el Govern d’Espanya va autoritzar mitjançant dos reials decrets, 1774/2010 i 1775/2010, la realització de prospeccions petrolíferes en l’àrea del Golf de València a les empreses MedOil i Capricorn Spain Limited (CSL). Posteriorment, MedOil va cedir els seus drets a favor de Capricorn, al seu torn aquesta última subsidiària de l’empresa Cairn Energy, radicada a Escòcia. CSL pretén iniciar les prospeccions sísmiques a l’octubre de 2014. Aquestes prospeccions es realitzarien a escassos 21,5km de la costa de Dénia i a una distància poc major de les Illes Columbretes.
En les al·legacions s’assenyala que “està científicament acreditat que el tipus de prospeccions previstes produeixen danys irreversibles en la fauna marina. La disminució de les poblacions de peixos, en exploracions similars en el Mar del Nord, s’ha establit en un 35% per a les poblacions de peixos demersals (espècies que viuen prop dels fons marins) i més d’un 50% per a les espècies pelàgiques. També estan acreditades les afeccions a ous i larves, marisc i cefalòpodes (calamars, sépies, polps), amb les consegüents disminucions molt importants dels recursos pesquers durant llargs períodes de temps en àmplies zones de Canadà, Argentina i Noruega”.
Segons denuncia Maria Pilar Soriano, “les empreses impulsores no han dit la veritat sobre les autèntiques repercussions i efectes del projecte íntegrament, doncs s’ha fragmentat el projecte en tres fases (sondejos acústics, sondejos d’exploració i explotació comercial dels jaciments, si els hi haguera), amb el resultat d’haver quedat clarament infravalorades les seues gravíssimes conseqüències ambientals, i sobre l’activitat econòmica, tant pesquera com a turística que aniran en clar detriment dels recursos econòmics i de les ocupacions que depenen de les mateixes”.
Per la seua banda, Juan Ponce ha assegurat que “igual que ocorre amb el fracking, en les prospeccions s’utilitzen compostos altament tòxics, podent fins i tot utilitzar-se alguns tan contaminants com el benzè, toluè i diversos metalls pesats. Al seu torn, la futura perforació pot alliberar aquests metalls dels estrats molt antics dels fons marins. Abocaments d’hidrocarburs com els produïts al desembre del 2010, en una plataforma petrolífera de Repsol-YPF enfronte delta de l’Ebre, poden acabar en les nostres platges, la qual cosa afectaria a la qualitat de les platges i aigües de bany i comportaria la perduda de banderes blaves, posant en risc les 200.000 ocupacions que depenen directament del turisme en el nostre territori”.
Per a Compromís, donada la condició de mar tancat, amb una taxa de renovació lenta, i relativament xicoteta del Mediterrani, les afeccions que podrien arribar a produir-se, comprometrien de tal forma, i durant períodes de temps tan perllongats, tant els ecosistemes com l’activitat socioeconòmica que en cap anàlisi realista dels riscos potencials s’entendria com es pot incórrer en la irresponsabilitat d’autoritzar unes prospeccions, que, de produir-se un accident com el de 20 abril 2010 en una plataforma petrolífera de British Petroleum en el Golf de Mèxic, comportaria la ruïna del sector pesquer i turístic i la destrucció de desenes de milers d’ocupacions.
Segons Ponce, “aquests tipus d’explotacions sols serveixen per a perpetuar un model energètic caduc, esgotat, lesiu per a qualsevol tipus de vida i profundament injust i contaminant, i que ha de ser substituït per altres sistemes d’obtenció d’energies netes renovables”.
Els grups de Compromís a Les Corts, a l’Ajuntament de València i a la Diputació de Castelló han presentat respectives iniciatives per a exigir què siga emesa una Declaració d’Impacte Ambiental Negativa per a estes prospeccions.