El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts una proposició de Llei sobre Transparència i Govern Obert. Segons ha assenyalat el diputat de Compromís, Fran Ferri, “per a la redacció d’esta llei no només hem comptat amb l’opinió d’experts i associacions, com la plataforma Govern Obert, sinó que hem comptat amb la participació de ciutadans que durant els darrers mesos han esmenat el primer esborrany d’esta llei a través de la nostra web. Així, al text final de la llei hem incorporat 63 aportacions ciutadanes”.
Segons Ferri, “la ciutadania reclama de forma activa una nova concepció de l’administració i el govern que es fonamente en tres principis: la transparència en les activitats que realitza, el reconeixement del dret efectiu a la participació en la presa de decisions i l’establiment d’instruments de col·laboració ciutadana en la implantació de les polítiques públiques, i en eixa direcció van les disposicions normatives que hui hem presentat”.
Entre les principals mesures que estableix esta Llei de Transparència i Govern Obert s’introdueix l’obligació que la Generalitat assumisca la transparència activa com a principi i faça públiques una sèrie de dades de manera obligatòria, com son la seua organització interna, les retribucions, l’execució de pressupostos, planejaments urbanístics, convenis, enquestes, despesa en comunicació institucional, etc…
Així mateix, s’estableix que la Generalitat haurà d’iniciar un procés d’Open Data per alliberar dades (topogràfiques, estadístiques, etc.) perquè puguen ser reutilitzades per tercers. Una acció que, segons informes de la Unió Europea, tindria un impacte molt positiu en la nostra economia.
De la mateixa manera, es regula el dret de la ciutadania a accedir a la informació pública, preguntant a la Generalitat per qualsevol informació que els interesse amb un tràmit senzill. Obligació de contestar en 15+15 dies. Només es podran denegar les sol·licituds de manera excepcional i raonada pels motius que consten en la llei (si afecta a l’intimitat de tercers, etc.).
Esta llei també determina l’accés lliure als resultats dels projectes d’investigació finançats amb diners de la Generalitat i s’introdueix com a criteri de valoració per a subvencionar projectes que els seus resultats siguen de domini públic.
La llei impulsa el dret de la ciutadania a participar en l’elaboració de normes i polítiques públiques a través del Portal de Transparència i Participació Ciutadana. La Generalitat haurà d’obrir el procés obligatòriament i haurà de fer constar els motius pels quals rebutja una determinada aportació. També es reconeix la iniciativa popular per a normes reglamentàries, amb 2.000 signatures.
Per a Ferri, “amb esta llei volem donar resposta a una nova realitat com ho és que les administracions han d’adaptar-se a una ciutadania més crítica i implicada en el dia a dia de les tasques de govern. Així, la transparència i el govern obert són eines fonamentals de lluita contra la corrupció, la discrecionalitat i el mal ús dels recursos públics”.
“Des de Compromís presentem esta ambiciosa proposició de llei per a que la Transparència, la Participació i la Col·laboració ciutadana siguen una realitat en la Generalitat. Volem obrir les finestres i les portes de l’administració i canviar de dalt a baix la forma en què es prenen les decisions”.
“Esta llei posa llum on ara hi ha opacitat, participació on ara hi ha discrecionalitat i planificació on ara només hi ha ocurrències d’un Consell sense rumb. La ciutadania mereix un govern que els escolte, els deixe participar, i els ensenye on es gasta fins l’últim cèntim de diners públics”, ha conclòs Ferri.