El passat 17 de desembre, el diputat en el Congrés de Compromís Equo, Joan Baldoví, va presentar una sèrie de preguntes sobre els moviments sísmics en les comarques del nord ocasionats pel projecte Castor. En aquest sentit, va preguntar quina data tenia prevista el Govern per a lliurar als municipis afectats els estudis tècnics que va anunciar sobre les causes dels 500 sismes registrats.
Ara, “mig any després d’haver sol·licitat els estudis”, des del Govern Central es respon a Baldoví recordant que, “com se sap”, el 26 de setembre es va suspendre l’operació d’emmagatzematge de gas com a mesura prudencial, i es va procedir a realitzar els estudis necessaris per a determinar la relació entre la injecció de gas i els sismes, treball que segons recorda Compromís-Equo “haguera hagut de ser previ”.
Aquest treball, segons la coalició, encara s’estaria analitzant i presenta una enorme dificultat tècnica derivada de la impossibilitat de realitzar observacions directes en el subsòl, segons Compromís.
Així, segons la resposta donada ara pel Govern al diputat de Compromís, “és prudent esperar al fet que es dispose de conclusions definitives sobre la seguretat de l’emmagatzematge per a les persones i el medi ambient. Mentrestant, continua plenament vigent la paralització de l’activitat en l’emmagatzematge acordada el 26 de setembre”
Denuncien “improvisació” en la previsió de riscos
Sobre aquest tema, el coportaveu de Compromís en les comarques del nord, Carles Mulet ha denunciat que “de nou la improvisació i alegria” amb la qual es va permetre la tramitació evidencia “grans llacunes en previsió de potencials riscos, com ha sigut el de la sismicitat”.
Mulet també recorda que ara, a l’exigir nous informes i estudis, “no s’especifica qui es fa càrrec del cost d’aquestes, ni què passaria si finalment es paralitza definitivament tota l’activitat del projecte Castor; com es recuperaria la multimilionària inversió feta, o per contra, si es permet que continue l’activitat, com repercutiria en el preu del ja encarit gas, i quines garanties existirien sobre futurs sismes”.
En les preguntes plantejades per Baldoví al Govern es feia ressò de com els municipis afectats denunciaven el silenci del Govern Central sobre els estudis sol·licitats feia dos mesos que havien de determinar les causes dels sismes registrats en les comarques costaneres del País Valencià.