El diputat de Compromís a les Corts Valencianes, Josep Maria Pañella, ha presentat una Proposició no de Llei al parlament autonòmic de tramitació ordinària per a pal·liar els efectes negatius que ha deixat una campanya de producció anòmala en el sector vitivinícola, que només ha augmentat un 7% respecte a la mitjana de producció dels últims 10 anys.
“Es tracta d’un problema greu perquè està marcant una tendència en el sector que sempre ha sigut molt competitiu però que pateix l’assetjament de la importació massiva i incontrolada de vi estranger i de l’especulació que troba en aquest sector el brou de cultiu perfecte ja que les dades del sector són dispars en funció dels organismes que els anuncien el que dóna lloc a fraus i especulacions”, ha apuntat Pañella.
D’altra banda, la Generalitat deu als agricultors més de 8 milions d’euros corresponents a quasi la totalitat de l’anualitat del 2012 i la del 2013 amb les conseqüències que es deriva d’això. De fet, hi ha programades per a aquests pròxims dies manifestacions i protestes davant el Palau de la Generalitat organitzades per associacions d’agricultors. Per això el diputat de la coalició valencianista, progressista i ecologista ha demanat al Consell que establisca un calendari de pagament obligatori de les ajudes públiques i que es liquiden els deutes que l’administració manté amb els agricultors, ja que, en cas contrari, “s’està minvant la competitivitat del sector vitivinícola valencià front d’altres productors d’altres territoris que sí perceben les ajudes puntualment”, ha denunciat Pañella.
Conflicte amb les denominacions d’origen
La publicació de l’ordre 13/2011 per part de la Generalitat Valenciana, mitjançant la qual s’estableixen un reglament i plec de condicions de la D.O, ha suposat un innecessari enfrontament entre les tres denominacions valencianes i, alhora, contradiu la filosofia d’ordenació vitivinícola que afavoreix la Unió Europea per a aconseguir territoris vinícoles homogenis, potenciant moltes marques de qualitat que tinguen com a finalitat potenciar les diferències entre els vins i aconseguir un bon posicionaments en els nínxols de mercat. Per això, Compromís ha demanat al Consell establir una ordenació vitivinícola d’acord amb la realitat productiva del nostre territori i de cada zona i ressalte el valor les característiques de cada denominació.