Bota al contingut principal

L’eurodiputat de Primavera Europea, Jordi Sebastià, ha visitat Villanueva de Gállego juntament amb el president de la Chunta Aragonesista (CHA), José Luis Soro, i altres representants orgànics i polítics locals com Juan Martín, Ángela Labordeta, Chuaquín Bernal o, Joaquín Palacín per a conèixer in situ testimonis dels afectats i la seua situació després que la CHA denunciara la contaminació d’aigua de boca per lindà.

Per a Sebastià “la situació és una emergència en matèria de salut” per tant, “Europa hauria de destinar part dels fons que té previstos per a aquestes causes”. Per això, Sebastià que defensa les iniciatives del CHA en Europa, ha anunciat que ja s’ha registrat una iniciativa dirigida a la Comissió Europea per conèixer quina informació tenen d’aquest tema i en la que es demana que es destinen fons europeus per a garantir el proveïment d’aigua de boca amb garanties.

L’eurodiputat de Primavera Europea ha coincidit amb José Luis Soro en “la irresponsabilitat que suposa que el Govern d’Aragó seguisca enfocant aquest tema com un problema mediambiental, que també, quan és una qüestió de salut pública” – en paraules de Soro qui també considera – “prioritari que es determinen les causes per a saber a quina situació ens enfrontem i quina antecedents cal valorar”.

Durant la seua visita ha pogut conversar amb veïns afectats que li han transmès la preocupació que existeix. Més enllà de l’aigua de boca, preocupa què passa amb l’aigua que s’usa per a higiene personal, per a cuinar, per a llavar… també com afecta a les empreses d’alimentació i elaborats i a la producció a l’horta i a les granges.

D’altra banda, Jordi Sebastià, assenyala que “Europa ha d’investigar què ha passat i com s’ha arribat a aquesta situació per a garantir que no torne a produir-se i per a depurar responsabilitats si és necessari i que pose les mesures polítiques i econòmiques que siguen necessàries”, i lamenta que “fins hui ni les pròpies persones afectades compten amb la informació clara i transparent sobre el que està ocorrent”.