El Tribunal Constitucional (TC) ha emés una nova sentència contra la Mesa de Les Corts i ha atorgat empara a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, per la vulneració de drets fonamentals que va suposar la negativa de la Mesa a tramitar tres Proposicions No de Llei, una en què reclamava la immatriculació dels bens públics no registrats abans de què ho fera l’Església, altra en què proposava la retirada de títols honorífics a Sor Aurora i la Casa Cuna Santa Isabel i una tercera, signada conjuntament per Mónica Oltra i Mireia Mollà, en què demanaven la presentació de les Corts com a acusació particular en el procés judicial del Cas Cooperació.
Segons ha explicat Oltra, “esta es la setena sentència del Tribunal Constitucional contra la Mesa de Les Corts per vulnerar els drets fonamentals dels diputats de Compromís per no tramitar iniciatives parlamentàries sense justificació. Com en les anteriors sentències, en esta el Constitucional considera que les proposicions no de llei vetades per la Mesa compleixen tots els requisits que el Reglament de Les Corts estableix i per tant no està justificada la no admissió. El Tribunal reitera en esta sentència que el control de la Mesa no pot ser un control d’oportunitat política, sinó un control merament formal de la iniciativa. Estem novament davant un judici d’oportunitat política, que en esta ocasió no va realitzar el Partit Popular en solitari, ja que els representants del grup socialista en la Mesa també votaren, inexplicablement, a favor de vetar-nos estes iniciatives”.
Amb esta sentència el TC obliga a la Mesa de Les Corts a retrotraure’s del seu veto a estes tres proposicions no de llei i resoldre de nou sobre la seua admissió a tràmit.
Es tracta de tres iniciatives parlamentàries presentades pel grup parlamentari Compromís en març de l’any 2012. En la primera d’elles la coalició instava a la retirada del reconeixement i el Premi de la Dona Treballadora de les Corts Valencianes a Sor Aurora Gallego pels comportaments d’esta religiosa denunciats per les persones afectades per robatoris de xiquets. Així mateix la proposició instava al Govern Valencià a retirar a la Casa Cuna Santa Isabel, el reconeixement i “Premi Valencià a la Solidaritat i el Voluntariat” per actuar en contra del principi inspirador de l’esmentat reconeixement en l’escàndol de les adopcions irregulars.
Amb la segon iniciativa Compromís plantejava mesures per a combatre la problemàtica de les immatriculacions que realitza l’Església Catòlica. Així la proposició no de llei instava el Consell a reclamar al Ministeri de Justícia una llista de les immatriculacions de bens immobles efectuades per l’Arquebisbat de València des de 1998. I per l’altra s’instava també el Consell perquè la Direcció General de Patrimoni realitzara les gestions adients per immatricular tots els béns públics sense registrar i els posara a nom de la Generalitat, prèvia consulta a l’ajuntament pertinent, oferint-li la informació perquè l’immatricule al seu nom si així ho estima i en cas contrari, formalitzar el tràmit com a Generalitat per conservar el patrimoni valencià en poder dels seus legítims propietaris, el poble.
Amb la tercera de les iniciatives Compromís demanava que les Corts es presentaren com a acusació particular en el Cas Cooperació com a part afectada, ja que el Parlament valencià va donar 40.000 euros per a un programa de reconstrucció d’Haití que l’extinta Conselleria de Solidaritat i Ciutadania dirigida per Rafael Blasco va adjudicar a la trama de la Fundació Hemisferio.