Per a l’eurodiputat de Compromís-Primavera Europea, Jordi Sebastià, “el nou marc europeu implica la renacionalització de l’autorització dels transgènics i un major poder per a les multinacionals en lloc d’un marc regulatori europeu que lluite per l’interès general a nivell continental”.
A pesar que una majoria d’Estats i ciutadans de la UE s’ha oposat als transgènics, des de Compromís-Primavera Europea es considera que “la nova directiva reforça el poder de les multinacionals en institucionalitzar el seu paper i obrir la porta al fet que denuncien els països que rebutgen els transgènics davant un tribunal d’arbitratge o l’Organització Mundial del Comerç”.
“El nou acord brinda una Europa dels transgènics a la carta en donar més possibilitats a les multinacionals per damunt dels interessos de la ciutadania i del Planeta” -ha criticat Sebastià- “i relega a un segon pla les qüestions de salut pública, avaluació de riscos i la sobirania alimentària. A més, li permetrà a Espanya seguir sent un país transgènic en lloc de ser un país capdavanter en a la transició cap a una agricultura ecològica, local i de qualitat.”