La coalició Compromís, com a formació política signant de la Declaració Institucional per la Universalitat del dret a la Salut, ratificarà demà al Círculo de Bellas Artes de Madrid l’acord per incloure en els seus propers programes electorals la restitució efectiva del dret universal a la salut eliminat pel Reial decret llei 16/2012, que ha suposat la pèrdua de targeta sanitària a més de 800.000 persones des que entrà en vigor.
La candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, i el diputat al Congrés, Joan Baldoví, són els representants de Compromís que participaran en l’acte impulsat per diferents organitzacions socials i professionals i que comptarà amb la presència de les diferents formacions polítiques que han signat esta Declaració. Els signants es comprometen a posar en marxa les mesures legislatives, polítiques i pressupostàries necessàries per restituir el model sanitari universal, tal com contemplava la legislació espanyola abans de l’adopció del Reial decret llei i eliminar, així, les figures d’assegurat i beneficiari.
Després de quasi tres anys d’aplicació del Reial Decret, aprovat pel govern del PP el 20 d’abril de 2012 com a mesura urgent, organitzacions i plataformes dels àmbits social, professional i científic han vingut denunciant els impactes del mateix i l’incompliment per part del Govern espanyol de la legislació internacional de drets humans.
D’acord amb les xifres aportades amb el Programa Nacional de Reformes de 2013 lliurat a les institucions europees, 873.000 targetes de persones estrangeres residents a Espanya van ser donades de baixa en entrar en vigor la norma. En els dos últims anys, Metges del Món ha documentat més de 1.000 casos de persones immigrants que s’han vist afectades per aquesta mesura, o bé per no poder complir els requisits administratius per accedir a una targeta sanitària, o per ser víctimes del caos i la desinformació que ha caracteritzat a la implantació de la reforma sanitària fins al dia de hui.
Diferents organitzacions han documentat l’existència de centenars de casos d’exclusió sanitària només en sis mesos -entre desembre de 2013 i juny de 2014. Aquestes xifres només es redueixen als casos coneguts per aquestes organitzacions i representen una petita mostra de la realitat dels centenars de milers de persones immigrants en situació irregular que han quedat sense accés normalitzat a l’atenció sanitària pública.
Arran la greu situació actual, la Declaració compromet els partits signants a incloure en els seus programes electorals mesures concretes que, mentre seguisca en vigor l’actual legislació estatal, garantisquen el compliment en totes les comunitats autònomes dels supòsits als quals el Reial decret llei reconeix el dret gratuït a l’assistència sanitària: menors d’edat, dones embarassades, sol·licitants d’asil i víctimes de tràfic de persones. Així mateix, els partits hauran de donar els passos necessaris per prohibir l’exigència de pagament per serveis sanitaris o medicaments que s’aplica a immigrants sense targeta sanitària o en situació administrativa irregular.
El compromís ratificat demà tindrà un seguiment efectiu per part de les nombroses organitzacions socials i professionals que han promogut la iniciativa. Es preveu posar en marxa una campanya que, de cara a les pròximes eleccions autonòmiques i generals, verifique que les mesures signades es convertisquen en decisions reals.