La coalició Compromís ha participat hui a Madrid en l’acte de ratificació de l’acord per incloure en el programa electoral la restitució efectiva del dret universal a la salut eliminat pel Reial decret llei 16/2012, que ha suposat la pèrdua de targeta sanitària a més de 800.000 persones (78.000 en territori valencià) des que va entrar en vigor.
En l’acte, organitzat per la Metges del Món amb el suport de 40 organitzacions de la societat civil i del món sanitari, ha intervingut com a representant de Compromís la candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, que ha recordat les menyspreables paraules del actual ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, que va justificar acabar amb el model de sanitat universal en què no es podia consentir que el Sistema Nacional de Salut (SNS) fora un colador per als immigrants.
Oltra ha assenyalat que “el reial decret aprovat pel govern de Mariano Rajoy denigra les persones i no fa que el SNS siga ni més eficient, ni més barat. Segons la parlamentària de Compromís el nivell de salut d’una societat depèn del nivell de salut de tots els seus ciutadans, independentment de les seues circumstàncies legals, “els virus i les epidèmies no coneixen de la situació administrativa i legal de les persones, ni tampoc de les seues carteres”.
Segons han assegurat les organitzacions impulsores d’aquest acord de diferents forces polítiques, 873.000 targetes de persones estrangeres residents a Espanya van ser donades de baixa en entrar en vigor la norma, de les quals 78.000 pertanyien a la Comunitat Valenciana. En els dos últims anys, Metges del Món ha documentat més de 1.000 casos de persones immigrants que s’han vist afectades per aquesta mesura, o bé per no poder complir els requisits administratius per accedir a una targeta sanitària, o per ser víctimes del caos i la desinformació que ha caracteritzat a la implantació de la reforma sanitària fins al dia de hui.
Diferents organitzacions han documentat l’existència de centenars de casos d’exclusió sanitària només en sis mesos -entre desembre de 2013 i juny de 2014. Aquestes xifres només es redueixen als casos coneguts per aquestes organitzacions i representen una xicoteta mostra de la realitat dels centenars de milers de persones immigrants en situació irregular que han quedat sense accés normalitzat a l’atenció sanitària pública.
Arran de la greu situació actual, la Declaració compromet els partits signants a incloure en els seus programes electorals mesures concretes que, mentre seguisca en vigor l’actual legislació estatal, garantisquen el compliment en totes les comunitats autònomes dels supòsits als quals el Reial decret llei reconeix el dret gratuït a l’assistència sanitària: menors d’edat, dones embarassades, sol·licitants d’asil i víctimes de tràfic de persones. Així mateix, els partits hauran de donar els passos necessaris per prohibir l’exigència de pagament per serveis sanitaris o medicaments que s’aplica a immigrants sense targeta sanitària o en situació administrativa irregular.
Les organitzacions impulsores també han assenyalat que realitzaran un seguiment efectiu d’aquest compromís ratificat per diferents formacions polítiques. Es preveu posar en marxa una campanya que, de cara a les pròximes eleccions autonòmiques i generals, verifique que les mesures signades es converteixen en decisions reals.