Anar directament a les notícies

Compromís considera un insult l’encunyació de monedes que commemoren 70 anys de pau i reclama la seua anul·lació

Publicat el en General

Baldoví: “ens sembla vergonyós que el Govern d’Espanya pretenga celebrar 70 anys de Pau a Europa quan aquest període abasta la dictadura Franquista, atemptant contra els principis de la vigent llei de Memòria Històrica”.

El diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat la presentació d’una Proposició No de Llei en la qual insta el Govern a cancel·lar i anul·lar l’edició d’una sèrie de dues peces que commemora els 70 anys de pau a Europa per part de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT).

Segons ha assenyalat Baldoví “ens sembla vergonyós que s’haja encunyat una sèrie de monedes que commemoren els 70 anys de pau a Europa, després del final de la Segona Guerra Mundial, amb la cara de l’actual Cap d’Estat. No és de rebut que el Govern d’Espanya pretenga celebrar 70 anys de Pau quan aquest període abasta la dictadura franquista de més de 35 anys i que va durar fins a finals de l’any 1975, atemptant contra els principis de la vigent llei de Memòria Històrica”.

Per a Compromís aquesta edició de monedes commemorant aquesta efemèride irreal a Espanya és un insult a les persones que van donar la seva vida en la Guerra Civil per defensar el Govern legalment elegit per les urnes de la II República i que després van ser perseguides durant més de 35 anys per la dictadura i repressió franquista.

Sembla que la FNMT pretén obviar que el 1945 a Espanya no hi havia pau, hi havia una dictadura sagnant i torturadora que es va dedicar a perseguir ciutadans pel seu simple ideologia política, i fins i tot es van mantenir alguns camps de concentració en ple funcionament, com és el cas de Miranda d’Ebre a la província de Burgos, que va romandre obert des 1937-1947.

Denúncia Baldoví que “es vol celebrar com a període de pau anys en què a les presons espanyoles s’amuntegaven milers de presos polítics, molts dels quals van ser obligats a treballs forçosos en els Batallons de Treballadors per al règim franquista, una etapa trista de la nostra història en què es van mantenir els denigrants Tribunals d’Ordre Públic (TOP) que reprimien qualsevol oposició al règim i se succeïen els assassinats, tortures, execucions, suïcidis provocats o el robatori de milers de nadons hui encara sense aclarir”.

“Tot això ha passat en aquest Estat en els últims 70 anys, un context històric sens dubte poc pacífic. Pel que celebrar la pau o normalitat en aquest període i publicitar en una edició especial de monedes és un menyspreu a la història i a les milers de víctimes de la dictadura i la repressió franquista”, ha conclòs el diputat de Compromís.

 • Blai

  I les guerres dels Balcans tampoc compten? O és que els Balcans no formen part d’Europa? I la participació d’Estats europeus en guerres fora del continent? Quina vergonya… Molt bé per denunciar-ho!

  • Israel

   No poden denunciar res, perquè les monedes són d’obligatori encunyament a tota la UE. No és cosa de l’Estat Espanyol ni del PP. Recordar que portem 70 anys sense guerres entre els països d’Europa és més necessari que mai en un moment que Rússia ha envaït Ucraïna pel seu acostament a la UE, i també pel perill que suposa el pols del gihadisme i el grup terrorista Estat Islàmic. Un 10 a la Unió Europea per obligar els Estats membres a fer aquestes monedes recordant que porten 70 anys de pau a Europa.

   • 70bascollaes

    “Recordar que portem 70 anys sense guerres entre els països d’Europa…. ” Els balcans no conten? No son Europa? Per què no contestes a d’això?… pots dir “70 anys des del fi de la 2a guerra mundial” pero això no significa que hi haja pau. Es un insult per a tots els morts d’estos anys i les seues famílies a més de voler fer creure una realitat que per desgràcia no ha sigut.

 • Israel

  Coalició Compromís fa el ridícul, les monedes conmemorant els 70 anys de pau són d’obligatori encunyament per tots els Estats membres de la UE, no és cosa de l’Estat Espanyol ni del PP. El govern d’Espanya no pot anul·lar l’encunyació ja que no en té la competència, L’Estat només ha triat la frase i el dibuix.

 • Israel

  Es refereix als 70 anys de pau entre els països europeus d’Occident. Iugoslàvia era un satèl·lit de la URSS, i la URSS estava en guerra amb Occident, la guerra freda.