Bota al contingut principal

 

Baldoví: “ens sembla vergonyós que el Govern d’Espanya pretenga celebrar 70 anys de Pau a Europa quan aquest període abasta la dictadura Franquista, atemptant contra els principis de la vigent llei de Memòria Històrica”.

El diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat la presentació d’una Proposició No de Llei en la qual insta el Govern a cancel·lar i anul·lar l’edició d’una sèrie de dues peces que commemora els 70 anys de pau a Europa per part de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT).

 

Segons ha assenyalat Baldoví “ens sembla vergonyós que s’haja encunyat una sèrie de monedes que commemoren els 70 anys de pau a Europa, després del final de la Segona Guerra Mundial, amb la cara de l’actual Cap d’Estat. No és de rebut que el Govern d’Espanya pretenga celebrar 70 anys de Pau quan aquest període abasta la dictadura franquista de més de 35 anys i que va durar fins a finals de l’any 1975, atemptant contra els principis de la vigent llei de Memòria Històrica”.

 

Per a Compromís aquesta edició de monedes commemorant aquesta efemèride irreal a Espanya és un insult a les persones que van donar la seva vida en la Guerra Civil per defensar el Govern legalment elegit per les urnes de la II República i que després van ser perseguides durant més de 35 anys per la dictadura i repressió franquista.

 

Sembla que la FNMT pretén obviar que el 1945 a Espanya no hi havia pau, hi havia una dictadura sagnant i torturadora que es va dedicar a perseguir ciutadans pel seu simple ideologia política, i fins i tot es van mantenir alguns camps de concentració en ple funcionament, com és el cas de Miranda d’Ebre a la província de Burgos, que va romandre obert des 1937-1947.

 

Denúncia Baldoví que “es vol celebrar com a període de pau anys en què a les presons espanyoles s’amuntegaven milers de presos polítics, molts dels quals van ser obligats a treballs forçosos en els Batallons de Treballadors per al règim franquista, una etapa trista de la nostra història en què es van mantenir els denigrants Tribunals d’Ordre Públic (TOP) que reprimien qualsevol oposició al règim i se succeïen els assassinats, tortures, execucions, suïcidis provocats o el robatori de milers de nadons hui encara sense aclarir”.

 

“Tot això ha passat en aquest Estat en els últims 70 anys, un context històric sens dubte poc pacífic. Pel que celebrar la pau o normalitat en aquest període i publicitar en una edició especial de monedes és un menyspreu a la història i a les milers de víctimes de la dictadura i la repressió franquista”, ha conclòs el diputat de Compromís.