La diputada de Compromís i candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra ha presentat este matí en roda de premsa en Les Corts una “Proposició de Llei de Publicitat Institucional per a l’interés ciutadà i la concepció col·lectiva de les infraestructures públiques”.
Amb esta proposició Compromís busca acabar amb l’ús partidista de la publicitat que es realitza amb diners públics de la Genralitat Valenciana. La proposició de llei delimita l’ús de la publicitat institucional per a difondre informació sobre els drets i deures de la ciutadania; processos electorals; canvis normatius; ofertes d’ocupació pública, i actituds cíviques, així com anunciar mesures de prevenció de riscos o per a casos d’emergència o catàstrofe. Esta iniciativa legislativa preten impedir un ús partidista de la publicitat institucional i evitar que es puguen “gastar diners públics per què el partit que està al govern es faça autobombo”, ha asegurat Oltra.
Esta llei inclou la prohibició expressa que des del govern autonòmic es realitzie qualsevol acte d’inauguració d’edificis, instal·lacions o serveis, incloent la presència d’alts càrrecs a la cabina del conductor en la posada en marxa d’infraestructures de transport públic.
Així mateix la Proposició de Compromís inclou la prohibició de realitzar actes de col·locació de primeres pedres en obres públiques o la instal·lació de plaques commemoratives que facen referència a càrrecs públics, entre altres mesures per acabar amb l’ús partidista de la publicitat institucional.
Oltra ha posat exemples de publicitat institucional no legítima que amb la llei de Compromís no seria possible “com la campanya de la Generalitat amb el lema ‘Som Comunitat’ realitzada fins i tot en forma de banderoles, com es fa en les campanyes electorals, amb el color del PP i un lema genèric que preten vendre el que ha aconseguit el govern i que és pura propaganda partidista”.
Amb esta llei tampoc serien possibles imatges com les que també ha mostrat Oltra en la roda de premsa com la del president de la Generalitat, Alberto Fabra, inaugurant el metro a Riba-roja; o la de su predecesor Francisco Camps i l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra inaugurant l’aeroport de Castelló.
Segons Oltra, es tracta de que “les inauguracions, plaques i tot el que té a veure amb que els polítics utilitzen l’inici d’infraestructures o serveis per fer-se autobombo o propaganda, queden prohibides. Quan un posa en marxa un hospital, s’ha pagat entre tots, no qui està governant i eixe dia talla la cinta. La inauguració es produeix quan el primer ciutadà fa ús d’eixe servei”.
La llei inclou un règim sancionador, inspeccions i la creació d’un Consell de Control de la Publicitat Institucional, amb un membre proposat per cada grup parlamentari, dos designats pel Col·legi de Publicitaris i relacions públiques de la Comunitat i quatre membres elegits per insaculació, un entre els proposats per associacions de consumidors, un altre per universitats públiques de comunicació i dues més entre ciutadans que complisquen determinats requisits.