Bota al contingut principal

 Compromís denuncia que el Pla Jove publicat hui en el DOCV és un document diferent al que va aprovar el Consell Rector de l’IVAJ

El diputat de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat que el Pla Generalitat Jove 2015-2017 publicat hui en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana és il·legal ja que no es tracta del mateix document aprovat pel Consell Rector de l’IVAJ, que és qui té la competència per aprovar el Pla segons el que estableix la Llei de Joventut.

El Consell Rector es va reunir el 29 de gener de 2015 i va aprovar, sense el suport dels vocals del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, un Pla Jove que ara s’ha vist modificat sense tornar a consultar als representants de l’associacionisme jove. La modificació consisteix en la introducció d’actuacions alienes a l’àmbit de les polítiques de joventut com ara “Ajudes i instruments financers per a projectes d’estalvi i eficiència energètica i energies renovables”.

Per a Ferri, “l’objectiu de la manipulació il·legal del document aprovat en el Consell Rector ha sigut unflar de manera artificial la xifra d’inversió en el Pla que ha anunciat el govern valencià amb actuacions que no tenen cabuda en un Pla Jove. Sánchez Zaplana ha manipulat la decisió del Consell Rector per a poder vendre una inversió falsa i irreal com a part de la seua pròpia campanya electoral a l’Ajuntament d’Alacant. És un insult a tota la joventut valenciana que demostra que prefereix un funcionament autoritari en lloc de respectar la participació dels i les joves en la configuració de les polítiques del Consell”.

La modificació del document aprovat el 29 de gener vulnera l’article 44 de la Llei 18/2010 de Joventut que senyala que “el Pla Generalitat Jove serà elaborat per l’Institut Valencià de la Joventut. Generalitat Jove i, una vegada aprovat pel seu Consell Rector, es remetrà a la conselleria competent en matèria de joventut, que elevarà la proposta al Consell per a la seua aprovació”.

Segons Ferri, “Sánchez Zaplana cobra com a consellera però actua com a candidata disposada a botar-se la llei i els òrgans de participació amb ànims purament electoralistes. El Pla Jove naix des de la il·legalitat, a banda de no haver sigut consensuat amb el Consell de la Joventut ni comptar amb un sistema d’avaluació o planificació econòmica creïble. Les polítiques de joventut continuen segrestades pels interessos del Partit Popular com ja va quedar demostrat amb la trama d’enxufisme de membres del PP a l’Institut Valencià de la Joventut”.

Compromís ha reclamat una rectificació immediata de la consellera Sánchez Zaplana i li ha exigit que complisca el que estableix la Llei de Joventut i deixe d’utilitzar el seu càrrec de forma electoralista.