Paco García Latorre: “Estem davant d’una autèntica Llei de punt final que suposarà la impunitat de facto d’encausats per corrupció”
El diputat de Compromís en les Corts Valencianes, Paco García Latorre, ha registrat en Les Corts una Proposició No de Llei que insta al Govern central a derogar el punt sisè de modificació de l’article 324 de la Llei d’Enjudiciament Criminal contingut en la Llei 41/2015, de 5 d’octubre, de modificació de la LeCrim, que estableix un termini màxim per a la investigació i la instrucció.
“Aquesta reforma, -segons denúncia García Latorre- pot posar en un seriós perill a vàries macrocauses judicials per corrupció”. El parlamentari de Compromís ha recordat que moltes associacions judicials, encapçalades per la Unió Progressista de Fiscals (UPF), han mostrat la seua ferma oposició a aquesta reforma. “Estem davant d’una autèntica Llei de punt final que suposarà la impunitat de facto d’encausats per corrupció”, afegeix García Latorre.
El diputat de Compromís ha assegurat que aquesta reforma comporta un “alt grau d’inseguretat jurídica per als ciutadans i les ciutadanes i també per als propis operadors jurídics”. García Latorre considera que “imposar aquest termini per a les investigacions judicials és un acudit respecte a la suposada agilització de la justícia penal” i també ha recordat la “escassesa de recursos econòmics i de mitjans personals i materials en l’administració de justícia” front una sèrie de “delictes que cada cop són més complexos”. A més, tal com ha criticat la UPF, Compromís adverteix que “caldrà revisar totes les causes penals que es troben en fase d’instrucció en tots els jutjats d’Espanya”.
A més a més, “els i les fiscals manquen de mitjans suficients per a saber amb exactitud quantes causes judicials estan en marxa als jutjats i quines poden qualificar-se com a complexes per a atorgar més temps a la investigació”, explica García Latorre qui també postil·la: “de fet, no existeix cap base de dades oficial sobre casos de corrupció”.
Finalment, el parlamentari de Compromís conclou recordant que les Nacions Unides consideren que la corrupció “és una plaga insidiosa que té un ampli espectre de conseqüències corrosives per a la societat”.