Un immoble per valor de 73.000 euros, un vestit amb un cost de 800 euros, una aplicació informàtica de 120.000 euros, una torre de vigilància de 6000 euros o una càmera web de 3000 euros… Aquests són alguns dels béns immobilitzats que l’organisme autònom del Patronat de Turisme ha pagat amb diners públics i no s’ha pogut demostrar la seua existència, segons les conclusió de l’auditoria externa de 2015 que la Diputació està obligada a dur a terme i que Compromís ha fet pública hui.
Les conclusions de l’informe, que la Diputació tot i tenir les dades des de fa mesos no ha fet públic, criden l’atenció perquè en realitat és un estudi superficial que només podria estar senyalant el camí d’un greu cas d’irregularitats. L’empresa auditori ha sol·licitat al Patronat 7 béns en base a 7 factures i d’estos només s’ha comprovat l’existència de 2 béns. En total, al menys n’hi ha 202.472 euros ‘desapareguts’. Això és, de forma aleatòria, el 70% de béns sol·licitats i pagats amb diners públics no apareixen.
Compromís ha remarcat la seua preocupació per dos qüestions clau. En primer lloc, pels caos en la gestió dels diners públics dels organismes autònoms i, en segon lloc, perquè el fet que la Diputació haja ocultat aquest informe demostra la deriva poc transparent de César Sánchez a la Diputació d’Alacant.
L’informe conclou que existeix un excés de finançament al patronat.L’opacitat descoberta per l’auditoria es preocupant en un ens administratiu que tracta assumptes tan importants per Alacant i les seues empreses com és el turisme. En el document al que ha tingut accés la coalició, consta com a despesa publicitària 683.454, 67 euros. D’aquest total, 546.592,87 euros (el 79%) “no correspon a una campanya en concreto”.
Compromís troba sospitós que el 55% de les subvencions que es concedeixen durant el terme analitzat es van tramitar mitjançant el procediment de concessió directa sense justificar els mecanismes per a la seua tramitació mitjançant aquest procediment. La Llei General de subvencions estableix que el procediment ordinari de subvencions ha de ser el de concurrència competitiva.
“Cada dia és més evident que les pràctiques d’irregularitats són presents a la gran majoria de les institucions que ha governat el Partit Popular, Compromís fem una crida a que el plenari encomane un estudi en profunditat de la gestió del PP dels darrers 12 anys en esta institució”, ha manifestat el portaveu de la coalició a la institució, Gerard Fullana.
“Estes dades representen només la porta d’entrada a la casa dels horrors del Partit Popular a la Diputació d’Alacant, és el moment que entre aire fresc. És poc ètic ocultar informacions d’irregularitats i qüestionar que el govern democràtic coordine les polítiques de les institucions valencianes, i encara és més greu que el president de la Diputació, que com a número tres del PP ha estat en el epicentre orgànic de la corrupció, amenaça a denunciar a ningú”, ha considerat Fullana.