Teresa Garcia: “és una opció que permetria un estalvi en la contractació d’energia elèctrica d’edificis, enllumenat i empreses públiques, però també per usuaris domèstics, PIMES, indústries i associacions empresarials”
El grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts una Proposició no de Llei per instar al Consell a estudiar les possibilitats de crear una comercialitzadora d’energia elèctrica pública depenent de l’administració autonòmica valenciana.
Segons ha explicat la diputada de Compromís, Teresa Garcia, “el preu de l’electricitat ha augmentat en un 70% des de 2008, un 8% de mitja cada any. La factura elèctrica és un dels factors d’empobriment de les famílies i un dels factors que resten major competitivitat a les nostres empreses. Al mateix temps, les companyies elèctriques acumulen beneficis milionaris. Estem davant una problemàtica que, d’una vegada per totes, s’ha d’afrontar des dels poders públics de forma valenta i resolutiva”.
Com s’explica des de Compromís, a l’Estat espanyol amb el sistema que tenim actualment, segons la potencia, els consumidors contracten el subministrament d’energia elèctrica a través d’una empresa comercialitzadora. Els consumidors que contracten menys de 10 quilowatts (kW) estan acollits al Preu Voluntari pel Xicotet Consumidor (PVPC) i contracten el subministrament amb les Comercialitzadores de Referència pel que paguen un preu que fixa el Ministeri.
Els consumidors amb una potència contractada superior a 10 kW han de triar una de les empreses comercialitzadores del mercat lliure que hagen comunicat el seu inici d’activitat al Ministeri. En l’actualitat la majoria dels consumidors domèstics estan acollits al PVPC, símptoma del poc atractives que són les ofertes del mercat lliure.
Al mateix temps, existeixen exemples de comercialitzadores públiques. En l’àmbit municipal, hi ha exemples com la Comercializadora Eléctrica de Cadiz, S.A., i altres municipis com Barcelona, on està en projecte la conversió de la societat municipal Tersa en un operador elèctric de capital públic i on calculen que el Consistori podria estalviar-se entre 1,75 i 2,65 milions d’euros gràcies a la seua pròpia comercialitzadora (entre un 10% i un 15% de la despesa actual).
Per a Garcia “la creació d’una comercialitzadora d’energia pública municipal o autonòmica és una opció que permetria un estalvi en la contractació d’energia elèctrica d’edificis, enllumenat i empreses públiques, però també per usuaris domèstics, PIMES, indústries i associacions empresarials. A banda dels clars beneficis socials i econòmics, els diners estalviats podrien reinvertir-se en eficiència energètica o en el bono social per a les llars amb pobresa energètica”.
“Es per això –continua la diputada de Compromís- que hem presentat en el parlament valencià una proposició perquè el Consell estudie les possibilitats i les conseqüències jurídiques, econòmiques i socials d’establir una comercialitzadora d’energia elèctrica pública. Més en particular creiem que l’IVACE podria convertir-se en una eina de comercialització elèctrica de gestió pública, sense perjuí que la seua actual forma jurídica haguera d’adaptar-se al que exigeix la llei del sector elèctric”.