La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha invitat durant la seua visita a l’illa de Lesbos, als responsables polítics dels diferents governs a desplaçar-se sobre el terreny i conéixer les condicions en què viuen les persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars com a conseqüència de les guerres i conflictes armats que hi ha en diferents punts de Pròxim Orient.
Durant la seua visita a Skala Skamineas, un dels llocs on desembarquen les persones que arriben a Lesbos fugint de la guerra, la vicepresidenta ha pogut conéixer sobre el terreny la labor d’organitzacions com Proactiva Open Arms, una ONG on treballen socorristes voluntaris que vetlen perquè l’arribada dels vaixells es facen en unes condicions mínimes de seguretat.
“M’impressiona com la gent s’ha organitzat per a ajudar, al marge dels governs i al marge d’aqueixa discussió tan vergonyosa que es produeix en la Unió Europea sobre quantes persones s’han d’acollir en els països”, ha afirmat i ha invitat els responsables polítics a desplaçar-se a llocs com aquest, a només 5 milles de la costa turca, per a veure amb “els seus propis ulls” com “hi ha gent tirant-se al mar” per a evitar que aquestes persones s’ofeguen.
“És una situació que ens ha d’obrir els ulls a tots els estats de la UE”, perquè el drama de les persones refugiades és un problema que s’ha de solucionar “entre tots els països”, i obrint fronteres, perquè “els murs cal alçar-los per a les persones racistes però cal derrocar-los per a les persones refugiades perquè són gent que vénen de patir moltíssim”.
En aquest sentit, ha incidit en que el sentiment de solidaritat que està movent els ciutadans europeus “ha de ser el motor que faça que els governs òbriguen fronteres i puguem donar acollida a les persones que fugen de la mort, de les bombes i de l’horror, que és el mateix que faríem nosaltres”.
Anabel, una de les voluntàries de la ONG Proactiva Open Arms, ha explicat les condicions dels vaixells en què arriben moltes d’aquestes persones. “Alguns pareixen que estan sense acabar”, mentres uns altres estan en unes condicions ruïnoses, la qual cosa augmenta les situacions de risc, junt amb els jupetins salvavides que es compren els mateixos passatgers, però que lluny d’ajudar-los en cas de naufragi els llasten al fons de la mar perquè no són adequats.
Des de Proactiva Open Arms tracten de facilitar-los un “passatge segur” en aquest trajecte i els ajuden en l’aigua i en els vaixells “perquè arriben a bon port i en el cas que hi haja alguna emergència poder assistir-los”, ha explicat.