El Grup Parlamentari de Compromís en Les Corts, a traves del seu diputat Paco Garcia Latorre, està participant este cap de setmana a Santiago de Compostel·la en la XX Conferència dels Intergrups Parlamentaris de tot l’Estat Espanyol per seguir reclamar la pau i la llibertat per al Poble Saharaui.
A esta edició han acudit representants de 12 parlaments autonòmics: País Basc, Navarra, Galícia, Cantàbria, Aragó, Castella-La Manxa, Castella-Lleó, Illes Canàries, Múrcia, Illes Balears, Madrid i País Valencià.
Durant els dies 5 i 6 de març, les Delegacions parlamentaries junt a representants d’Associacions i Federacions d’Institucions d’amics i amigues del Poble Saharaui, així com del Delegat Saharaui a Galícia Habibulah Mohamed i la nova delegada de la RSAD en Espanya Jira Balahi, estan fent un repàs de l’actual situació política, dels campaments, del conflicte amb Marroc i de les reivindicacions històriques per a poder realitzar un referèndum d’autodeterminació que decidisca el seu futur.
“En les sessions de treball -ha apuntat el diputat Garcia Latorre- estem abordant les conclusions de l’EUCOCO 2015 celebrada a Madrid, la proposta de desenvolupar noves activitats dels intergrups parlamentaris al llarg de 2016, així com el debat i aprovació d’una resolució de la Conferència, la ‘Declaració de Santiago Compostel·la’, resolució que des de Compromís traslladarem a la cambra autonòmica valenciana per a la seua aprovació”.
Segons ha assegurat el parlamentari de Compromís “són 40 anys de conflicte en el Sahara Occidental que no s’ha resolt de manera satisfactòria, en què s’han produït xicotets avanços i on moviments i plataformes solidaries a nivell estatal i internacional, de caràcter social, professional i institucional, són fonamentals per poder albirar una solució definitiva per al Poble Saharaui”.
Finalment Garcia Latorre ha assenyalat les 6 accions prioritàries de treball acordades per als intergrups 2016:
1. Seguir plantejant la necessitat del referèndum d’autodeterminació.
2. Recolzament a la resistència en els territoris ocupats del Sàhara. Enviament d’observadors. Ajuda de juristes en els judicis dels empresonats. La denúncia de l’espoli i de la repressió de Marroc. La violació dels Drets Humans. Exigència de la llibertat de tot els presos polítics.
3. Cooperació humanitària en els campaments de refugiats. Programa vacances.
4. Atenció a les zones alliberades, possibilitant projectes de desenvolupament.
5. Mobilització de l’opinió pública. Participació en actes públics i reivindicacions.
6. Organització. Millorar la coordinació interna de suport al Poble Saharaui.