El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat que “la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, establirà una clàusula d’àmbit social a les empreses per tal de garantir la igualtat salarial entre homes i dones per al mateix lloc de treball”.
Rafa Climent ha explicat que “aquesta clàusula permetrà que aquelles empreses que tinguen un tracte igualitari per al mateix lloc de treball per a homes i dones, és a dir, atenent al concepte de persona, tindran més punts i més possibilitats de rebre subvencions per part de l’Administració Pública. A més a més, en tots els plecs de condicions que traguem des de la conselleria exigirem aquest tracte igualitari per part de les possibles empreses adjudicatàries”.
El conseller també ha destacat que “en 2016 la conselleria en les seues polítiques actives d’ocupació invertirà 11,2 milions d’euros en ocupació de qualitat amb perspectiva de gènere”.
Rafa Climent ha recordat que en una data com la del 8 de març, en què es commemora el Dia Internacional de la Dona, “hem de ser conscients que encara hi ha una escletxa salarial molt important en la nostra societat entre els homes i les dones pel mateix lloc de treball; estem parlant entre un 24 i 27 per cent de diferència, i això, al segle XXI, en una societat moderna com és la nostra, no és permissible.”
En aquest sentit, el conseller ha explicat que traslladarà aquesta proposta de la clàusula social també al Diàleg Social que s’iniciarà de manera imminent, així com la recerca d’acords en aquesta matèria. “És fonamental que tant l’empresariat com els agents socials i la mateixa Administració arriben a acords que realment puguen fer que aquesta escletxa salarial es reduïsca al màxim, fins al punt que, pel mateix lloc de treball, siga home o dona, totes les persones haurien de cobrar el mateix. Per a mi és molt important d’una vegada per totes tenir clar el concepte de persona, independentment de la diferenciació de sexe”.
Dades sobre diferència salarial al País Valencià
Segons les últimes dades d’estructura del mercat laboral de l’Institut Nacional d’Estadística, corresponents a l’any 2013, al País Valencià la desigualtat salarial entre homes i dones continua sent molt apreciable. Així pel que fa al salari mitjà, les dones en 2013 cobraven una mitjana anual de 17.918 euros, davant dels 23.651 euros dels homes. Per tant, el guany mitjà anual de les dones representava un 75,7% de la dels homes, és a dir, un 24,3% menys.
En un altre aspecte com el de la relació salarial entre homes i dones per tipus de contracte, en concret en els contractes indefinits, les dones cobraven una mitjana anual de 18.750 euros, davant dels 25.582 euros dels homes. Això suposa que el guany mitjà anual en aquest tipus de contractes en les dones representava un 73% del que cobraven els homes i, per tant, un 27% menys.