El síndic adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, ha manifestat que “la renúncia de José Manuel Soria al seu càrrec de ministre en funcions d’Industria és una bona notícia, tant per la seua implicació en l’escàndol dels ‘Papers de Panamà’ com per significar un pas endavant cap a la prohibició del ‘fracking’ al País Valencià”.
Segons Ponce, “a banda del seus negocis offshore, sembla que Soria ha pogut aprofitar el seu càrrec de ministre per a beneficiar al seu germà, que va crear una societat a Londres per fer explotacions petrolíferes emprant el ‘fracking’. Empresa que es creà tot just després que Soria obrira la mà, precisament, a les empreses que es dedicaven a l’extracció d’hidrocarburs amb la tècnica del ‘fracking’”.
“Des de Compromís confiem que la marxa de Soria acabe amb una època molt fosca per a les energies renovables i la democratització de la producció i de l’ús de les xarxes de distribució a l’Estat espanyol. Ja no només per la vergonyosa política energètica duta a terme durant el seu mandat, sinó també per allò que implica la foscor dels seus arguments per a defendre’s dels ‘Papers de Panamà’”. Esta foscor, amb pudor a corrupció, instaurada en el Partit Popular de manera generalitzada, demostra de nou els foscos interessos que han marcat l’agenda energètica dels Governs del PP”.
“Malauradament potser dins de pocs dies les portes giratòries posaran una cadira de luxe a l’ex ministre dins del Consell d’Administració d’una gran companyia energètica, en reconeixement als serveis prestats durant el seu mandat. I des de Compromís ho tornarem a denunciar des de la ràbia i indignació. Mentre, reclamarem al nou Govern de l’Estat una política energética al servei de les persones i compromesa amb el nostre territori, amb els nostres fills i nets i amb les següents generacions”.
“D’altra banda, cal recordar que el ‘fracking’ és una tècnica enormement contaminant, aspecte que s’ha contrastat allà on s’ha aplicat, i que hi ha estudis diversos de la Unió Europea on queda clar el risc contaminant que té tant al subsòl com a les aigües subterrànies, sobre superfície i respecte de l’atmòsfera. I eixos riscos no són assumibles en un territori com el nostre que aposta per un desenvolupament sostenible, basat en les zones d’interior, en el turisme rural, en les zones d’agricultura de muntanya, en la ramaderia extensiva, és a dir, en tot allò que és ocupació verda”.
“Per això, arreplegant tot aquestos principis, des del grup parlamentari de Compromís hem fet una proposició no de llei (PNL) que pretén tancar definitivament la porta a aquesta tècnica tan contaminant, que aprofundeix en un model energètic totalment desfasat i generador del canvi climàtic. El ‘fracking’ impedeix el desenrotllament de les energies netes i renovables que són les que poden lluitar contra el canvi climàtic i crear llocs d’ocupació estables i de qualitat. Raó per la qual cal que el Consell desenvolupe i aprove legislació que protegisca de forma efectiva el territori valencià de la tècnica del ‘fracking’ i altres similars”, ha conclòs Juan Ponce.