La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ha presentat el nou buscador informàtic per a accedir a les dades de la caixa fixa de la Generalitat a través del portal de transparència GVAOberta.
La conselleria ha donat a conéixer la nova aplicació informàtica durant la realització d’un taller pràctic sobre l’ús de GVAOberta destinat a professionals dels mitjans de comunicació, organitzat en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians, en què han participat 34 informadors de diversos mitjans valencians.
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha manifestat que “amb la ferramenta que incorporem donem resposta a un dels temes que més controvèrsies va provocar en anteriors legislatures, com el dret de tot ciutadà a saber en què es gasta, en quin moment, per qui i en quina data els recursos de caixa fixa, que suposen unes despeses menors del pressupost de cada conselleria però que sumades en totalitat són milions d’euros”.
Les despeses de caixa fixa ja estaven publicats en el portal de transparència de la Generalitat però “érem conscients de la dificultat que hi havia per a trobar algunes dades per la complexitat del llenguatge informàtic, mentres que des de hui és facilíssim per a qualsevol ciutadà accedir a cada dada concreta”.
Així mateix, GVAOberta compta també amb un primer paquet 250 lots d’OpenData, amb dades obertes proporcionades per les diverses conselleries de la Generalitat. “Es tracta d’un primer pas per a posar a disposició dels ciutadans informació que li pot ser útil, informació per definició oberta que ha d’estar a l’abast d’estudiants, investigadors, empreses, etc. per a poder realitzar futures aplicacions informàtiques o donar-li la destinació lícita que consideren oportú”, ha assenyalat.
Alcaraz ha qualificat GVAOberta “com un dels millors portals de transparència d’Espanya, no ho dic jo, sinó que ho reconeixen en altres comunitats autònomes, que a més del compliment estricte del que ordena la Llei de Transparència a pràcticament el 100% de les obligacions previstes, compleix també les suplementàries que assumim en el conveni amb Transparència Internacional”.
El conseller ha dit que “és una obsessió per a nosaltres que el portal no envellisca, entenem que mimar-lo és una obligació política, legal i jurídica bàsica de la nostra Conselleria, per la qual cosa hem creat un grup de funcionaris que anomenem Observatori del Portal Transparència per a assegurar l’actualització i el bon funcionament del portal, a més d’encarregar cada cert temps informes a part de la Inspecció General de Serveis o del meu propi Gabinet per a detectar possibles problemes”.