Bota al contingut principal

“Resulta evident que la corrupció al PP no és una qüestió puntual de lladres puntuals, sinó un problema sistèmic. Per això, a més de donar la cara Rajoy, és urgent una regeneració de les institucions i això passa per portar el PP a l’oposició “. Així ho ha manifestat el nombre número u de la candidatura d’ ‘A la Valenciana’ al Congrés per València, Joan Baldoví, després que Compromís haja col·laborat en traure a la llum els contractes que evidencien una connexió directa entre el Consell del PP de Camps i una empresa de l’assenyalada judicialment com a testaferro de Granados, María José Marijuán, en una clara connexió de la Púnica amb el PP valencià.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés Compromís gràcies a la petició de documentació formulada pel diputat autonòmic i alcalde de l’Alcora, Víctor Garcia, la Generalitat presidida per Francisco Camps i la Diputació de Castelló de Carlos Fabra van contractar a l’empresa Match golf Consulting, dirigida per una testaferro de Francisco Granados i considerada part de la trama Púnica pels investigadors judicials, per organitzar entre 2008 i 2011 un torneig de golf a Castelló. L’adjudicació a l’empresa de la Púnica va ser executada a dit i va obtenir l’objecció de la intervenció de la Generalitat, que va advertir a més que va ser aprovada sense els informes preceptius que exigeix la llei.

Segons aquesta documentació el Govern de la Generalitat valenciana presidit per Francisco Camps, juntament amb la Diputació de Castelló de Carlos Fabra, van pagar 10 milions d’euros de diners públics a l’empresa Match Golf Consulting, dirigida per la testaferro de Granados, María José Marijuán, entre els anys 2008 i 2010. El contracte també va tenir lloc el 2011, però no consten els documents sobre els pagaments per aquesta anualitat, que segons fonts del cas ascendeixen a altres tres milions d’euros.

Els pagaments de les dues institucions del PP dirigides per Camps i Fabra, a l’empresa considerada pels investigadors com a part de l’entramat de l’operació Púnica, es van produir per organitzar el torneig de golf Castelló Màsters Costa Azahar, que es va disputar entre 2008 i 2011 en el camp de golf que precisament gestionava i dirigia el propi Carlos Fabra, a la localitat de Borriol.

Camps i Fabra van utilitzar la mateixa fórmula que suposadament s’utilitzava en altres casos de corrupció com a Noos per eludir els concursos públics: utilitzar el conveni en lloc del contracte públic per donar feina a Match Golf Consulting. I es va optar per aquest mecanisme malgrat tots els inconvenients manifestats -i que consten en l’expedient- tant des de la Advocacia de la Generalitat, com des de la Intervenció de la mateixa. Aquesta última va advertir a més que “no s’han emès els informes preceptius” exigits per la llei, “previs a l’aprovació per part del Govern valencià del conveni de referència”.

La número u de la candidatura ‘A la Valenciana’ per Castelló i membre de Compromís, Marta Sorlí, ha manifestat que “en una setmana en què a Castelló hem conegut una suposada enganyifa de 25 milions de l’etapa del PP a l’Hospital Provincial , a ningú li sorprèn que en l’època de Fabra i Camps els diners públics acabaren en mans de trames suposadament corruptes. S’acabarà demostrant, espere, que els que acusen a l’ciutadania d’haver viscut per sobre de les nostres possibilitats, en realitat el que presumptament han fet és saquejar per sobre de les possibilitats a la ciutadania”.

FINS A TRES MILIONS A L’ANY

Segons la documentació a la qual ha tingut accés Compromís, el conveni signat inicialment en 2008 per la consellera de Cultura, Trinidad Miró; el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra; i per la testaferro de Granados, María José Marijuán; establia que la Generalitat i la Diputació aportarien 2 milions d’euros a l’any en concepte de patrocini, però davant l’absència de benefactors privats, tot i els proclamats rèdits econòmics del torneig, a l’any següent van incrementar en un milió d’euros més la seua aportació de forma anual.