El diputat de Compromís, Josep Nadal, ha presentat una iniciativa parlamentaria a les Corts per a instar al Consell a què cree una Oficina de Drets Lingüístics (ODL) que garantisca en el nostre territori la possibilitat de qualsevol persona a dirigir-se en les dues llengües oficials en qualsevol àmbit.
L’Oficina de Drets Lingüístics s’encarregaria del compliment de la normativa i legislació en temes d’ús i drets lingüístics, resolent qüestions d’ús de les dues llengües oficials al territori valencià que puga plantejar la ciutadania i de facilitar l’accés a la informació i serveis relacionats amb la llengua, com ja ocorre a altres territoris.
“Crear una oficina d’aquestes característiques és una necessitat perquè totes les persones al País Valencià puguen exercir els seus drets lingüístics sense por a ser menystingudes” explica Nadal.
L’ODT seguiria la línia de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, aprovada com a convenció internacional pel Consell d’Europa l’any 1992 i ratificada per l’Estat espanyol i en vigor des del 2001.
En aquest sentit Josep Nadal assegura que “al cap i a la fi amb aquesta iniciativa no estem fent més que complir convencions europees, manaments de la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’ús i ensenyament del valencià; totes, coses que ja s’haurien d’haver fet”.
“Creguem que en la línia de l’actual Conselleria d’educació i cultura pel que fa al multilingüisme, hem aportat una iniciativa interessant per a garantir els drets de les persones valencianoparlants i, també, dels castellanoparlants, encara que la realitat demostra que els casos per discriminació lingüística estan recaient en el valencià. La legislació garanteix la protecció de tothom i el respecte a totes les opcions personals, incloent-hi la llengua en què cadascú s’expressa i es relaciona amb l’Administració i per suposat també dels castellanoparlants”.
Des de Compromís es recorda que l’Estatut d’Autonomia estableix que la Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dues llengües, i adoptarà les mesures necessàries per a assegurar el seu coneixement, així mateix la LUEV diu que l’Administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià.
En aquest sentit Nadal explica que “no ens interessen les disputes en què ens volen fer caure sobre si valencià o castellà, el cas és que tenim l’obligació legal de garantir les dues llengües i la moral de protegir la llengua pròpia, davant d’aquesta tessitura treballem per a garantir els drets de les persones, de totes”.