Bota al contingut principal

Compromís recorda que amb l’anterior govern hi havia 16.000 sol·licituds de dependència “amagades al calaix” 

 

La síndica adjunta i portaveu de Compromís a la Comissió de Política Social, Ocupació i Polítiques d’Igualtat en les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, ha assenyalat que “el grup parlamentari del PP està desesperat per intentar destruir la bona gestió en dependència que el Govern del Botànic ha fet en el seu primer any de mandat. Tant és així que obliden, fins i tot, dades com que mentre ells governaven hi havia 16.000 sol·licituds amagades al calaix perquè l’antic govern, per a tapar el que tardaven en valorar a les personas dependents, no les donaven d’alta al sistema fins que no les anaven a valorar, la qual cosa les tenia anys al limbo”.

 

També ha destacat que “a Alacant el 2013 va ser batejat como ‘l’any de la fam’, perquè en este temps no es va registrar cap expedient perquè ni tan sols es preocuparen de destinar recursos per a fer-ho. Però este Consell sí que es pren seriosament la dependència”.

 

Segons Álvaro, “sembla ser que ara, i no quan governaven, els Populars es preocupen per les persones dependents. Més val tard que mai, però el moment havia d’haver sigut quan gestionaven, que era quan podien actuar. Perquè les persones no han estat en el centre de les polítiques del PP en cap ocasió. Com per exemple a l’hora de pagar, ja que ells pagaven amb dos i tres mesos de retard. En canvi, el Govern del Botànic paga al dia i enguany s’han destinat 206,5 milions d’euros al pagament de la nòmina de dependència”.

 

“A més a més, als últims 12 mesos s’han destinat 57,2 milions d’euros a pagar retards i 43,6 milions d’euros a pagaments de retroactivitat i hereus. En concret, el passat mes de març, es destinaren 28 milions d’euros al pagament de tots els retards pendents de  pagaments heretats de l’antic govern que afectaven a 5.914 persones dependents, que en alguns casos hauríen hagut d’esperar fins 2019 per a cobrar la retroactivitat reconeguda de la prestació de cuidador no professional”.

 

D’altra banda, “és molt curiós com conta cadascú la festa segons li va, ja que el PP parla d’acomiadaments d’equips sencers per a valorar la dependència, equips que ells havien externalitzat i que ara són públics perquè la gestió s’ha tornat a cada ajuntament. L’exemple més clar és el d’Alacant, que de cinc persones han passat a tindre 100 per a valorar expedients”.   

 

“I en quant al Síndic de Greuges, des del nostre grup parlamentari i, evidentment, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, sempre hem respectat i respectem el seu treball, de la mateixa manera que atenem les seues recomanacions. Des de Compromís únicament tenim interès en conèixer quina és la situació i les queixes adreçades al Síndic des de l’àmbit de la dependència, perquè a nosaltres ens preocupen les persones, totes, i no sols el benefici d’uns pocs com sempre ha fet el PP”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.