La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha participat aquest dimecres a la reunió de la Cimera de les Regions a Brussel·les, on s’ha tractat el document ‘The contribution of Europe’s regions to managing of future‘ amb l’objectiu de sol·licitar a la Unió Europea la continuació de la política de cohesió per a totes les regions després de l’estratègia 2020, que agrupa els objectius polítics de la institució i de la qual depèn dels fons que es distribueixen posteriorment.
En la seua intervenció a la Cimera de les Regions, la consellera ha traslladat als membres de la comissió que en aquest moment “hi ha dues grans escletxes interior i exterior que descusen la UE generant desigualtat i divisió” i ha aprofundit en què la primera d’elles, l’escletxa interior, “crea desigualtats entre els habitants”.
Prèviament a la celebració de la cimera, Mónica Oltra ha mantingut una trobada amb el ministre de la regió italiana d’Emilia Romagna, Andrea Corsini. El govern d’aquest territori ha desenvolupat un ambiciós programa d’obtenció de fons europeus per elaborar projectes d’innovació social.
El document, signat per 337 regions i ciutats de 22 estats membres que representen a 360 milions d’habitants (de 72%) de la població de la UE, aposta perquè la institució continue amb la política de cohesió iniciada el 2014 i que finalitza en 2020.
Durant aquest període, es preveu la distribució de 351.800 milions, fet que suposa un terç del pressupost de la Unió Europea. Aquests fons suposen un instrument que les regions i municipis utilitzen per generar cohesió, canvis estructurals, lluita contra el canvi climàtic, afavorir la transició energètica, crear llocs de treball, estimular la innovació i millorar les insfraestructures als territoris menys desenvolupats.
Els territoris envien així, segons el parer de Mónica Oltra, un missatge “ferm i clar” abans de les primeres propostes relatives al debat en 2017 del Marc Financer Plurianual, que es desenvoluparà després de l’any 2020. L’objectiu és traslladar l’aposta per mantenir una “política regional forta i renovada” i evitar la pèrdua de poder d’influència de les regions a la Unió Europea, ha assegurat.
Segons ha explicat la vicepresidenta, en el marc de la política de cohesió, el Govern valencià “serem els primers a Espanya a realitzar les gestions per a poder destinar el 20 per cent d’aquests fons per a la lluita contra la pobresa. Es tracta de 29, 8 milions d’euros que aniran destinats principalment a polítiques d’inserció laboral i que preveu beneficiar 20.000 persones. a més, aquests programes tindran caràcter universal pel que qualsevol persona que residisca en territori valencià”.