El Ple de Les Corts debatrà este pròxim dimecres una Proposició No de Llei de Compromís per la qual s’insten al Consell a què reclame al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques què modifique la política de restricció a l’ocupació pública estable i de qualitat que els serveis a la ciutadania demana, procedint a eliminar la taxa de reposició d’efectius que està llastrant i precaritzant la funció pública.
Segons explica el diputat de Compromís, Paco García Latorre, “els llocs de treball oferts per les administracions locals valencianes han caigut en l’últim lustre un 87% com a conseqüència de les limitacions a l’ocupació pública imposades pel govern de Mariano Rajoy des de l’any 2012. Aquest plantejament polític només ha aconseguit reduir la qualitat i els serveis a la ciutadania, generant precarietat, cosa que fa necessària una crida perquè el Govern d’Espanya promoga un canvi urgent en la legislació que permeta cobrir vacants, reduir interinitats i garantir la prestació de serveis de qualitat”.
Organitzacions polítiques, sindicals i professionals del sector públic venim denunciant que des del començament de l’anomenada crisi econòmica actual, les causes de la qual tenen el seu origen en decisions polítiques contràries a la intervenció pública per a corregir el model productiu, un dels elements afectats ha sigut l’ocupació pública, que al País Valencià ha significat una reducció de 1.000 ocupacions de mitjana per any.
En les administracions locals del País Valencià, les restriccions polítiques a l’ocupació, i en concret a l’ocupació pública de caràcter permanent (personal laboral indefinit o funcionaris de carrera) tenen conseqüències nefastes.
“L’Administració local –ha afegit Garcia Latorre- no té capacitat legislativa, i la seua autonomia (encara que predicada constitucionalment) és realment menor que la de la resta de nivells administratius bàsics. Això es tradueix en la pràctica que els controls coercitius que pateix, via supervisió de la Delegació del Govern, incideixen més en les restriccions normatives a l’ocupació pública que en la resta d’administracions territorials”.
En definitiva, el nivell d’ocupació pública estable en l’Administració local valenciana ha caigut dràsticament sense reposar suficientment els efectius necessaris per a garantir la prestació dels serveis mitjançant ocupació de qualitat i amb independència i professionalitat acreditada a través de procediments de pública concurrència i mecanismes selectius adequats.
“L’augment de la temporalitat, la privatització de serveis o la seua disminució són les conseqüències d’aquest procés de destrucció d’ocupació pública estable. Per tot açò esperem que el parlament valencià aprove dimecres esta iniciativa i aconseguim revertir aquesta situació que tan negativament està afectant als serveis públics que rep la ciutadania”, ha conclòs el diputat de Compromís.