Els grups parlamentaris de PODEMOS-PODEM i COMPROMÍS han registrat en Les Corts una proposta de modificació de la llei d’espectacles activitats recreatives i establiments públics per actualitzar-la de cara a les noves realitats socials que la llei, de l’any 2010, no reflexa.
Un dels punts més importants de la proposta és afegir les noves sales socioculturals a la normativa d’espectacles. Així els locals gestionats per associacions sense ànim de lucre, fundacions, organitzacions no governamentals o altres entitats del tercer sector degudament inscrites en els registres públics, podran albergar la realització d’activitats socials i culturals i diferents expressions artístiques que poden incloure representacions amb la intervenció d’artistes o executants. De la mateixa manera es possibilita la incorporació de servei de bar i cafeteria a estes activitats en les quals es podran oferir actuacions musicals en directe sempre que es respecten les limitacions acústiques vigents.
Antonio Montiel síndic de Podem ha explicat que “desprès de les reunions mantingudes amb associacions i entitats sense ànim de lucro que en diversos barris i pobles de la nostra comunitat oferten activitats culturals en locals que fins ara no han pogut obtindre llicència, hem donat un pas per a modificar la llei d’espectacles per a adaptar-la a les noves realitats socioculturals. Per això Compromís i Podem hem presentat esta iniciativa legislativa per a afavorir que estes entitats puguen realitzar les seues activitats dins d’ un nou marc legal. D’altra banda volem que joves musics integrats en la plataforma ‘Volem Tocar’ i altres molts que ixen dels nostres conservatoris puguen trobar la possibilitat de desenrotllar l’activitat de poder oferir musica en directe en locals que inicialment varen nàixer pensats per a altre tipus d’ activitats. Esperem així dinamitzar la vida cultural dels barris. Són moltes les associacions i entitats socials que tenen ganes i espenta per a organitzar activitats que no troben encaix en l’actual llei d’espectacles; amb esta proposta pretenem legalitzar allò que de forma espontània ja fa la societat”.
Segons el diputat de Compromís, Josep Nadal, “esta modificació que proposem també permetrà formalitzar i aplicar ràpidament allò que ja aprovàrem en Les Corts respecte a permetre l’entrada a menors en sales de concerts, que ara per ara, encara no s’aplica perjudicant així a tota una generació molt jove que no pot escoltar ni participar de la música en les sales del País Valencià”.
La proposta de llei, signada per Montiel, Nadal i la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Àlvaro, també incorpora algunes modificacions de cara a millorar l’autogestió dels ajuntaments alhora de poder oferir espectacles als seus veïns i veïnes i facilitar la realització d’esdeveniments turístics i culturals, fins ara en mans de la Generalitat.
Nadal ha remarcat que “calia donar cobertura legal a les reivindicacions del sector musical que demanden una obertura de la societat i que la música, i especialment la música en viu no estiga perseguida i restringida, sinó tot el contrari”. “Som terra de grans valors musicals emergents i consagrats, per això, hem de donar al públic l’oportunitat d’escoltar música en viu, per la qual cosa calia legislar amb una mirada més sensible i més inclusiva que el que s’ha fet fins al moment”.
Tot i així, per als dos grups parlamentaris el més important de la proposta enregistrada avui es que s’obri la veu a la participació, ja que en el tràmit parlamentari de la llei es preveu donar la paraula i recavar l’opinió dels sectors implicats.