El diputat de Compromís, Paco Garcia Latorre, ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per reclamar al Govern central la creació dels deu nous òrgans judicials que sol·licita la Conselleria de Justícia.
Segons assenyala Garcia Latorre “des de l’any 2010 no s’ha posat en funcionament a al territori valencià cap òrgan judicial nou. Malgrat que el Ministeri de Justícia ens va atorgar eixe any quinze jutjats nuevos, l’aleshores Govern autonòmic de Francisco Camps els va paralitzar l’any 2011”.
El passat 27 de novembre de 2015, la Directora General de Justícia, Ángels García Vidal, va remetre al Ministeri de Justícia la petició oficial per a la creació a la Comunitat Valenciana de deu òrgans judicials nous amb la intenció que entraren en funcionament al llarg de l’any 2016, a més de la sol·licitud de creació de dues noves places de magistrats del Tribunal Superior de Justícia i a l’Audiència Provincial de València.
A més a més, la petició del govern valencià inclou la creació de quinze places de jutge d’adscripció territorial que hauran de de recolzar distints òrgans judicials amb una gran saturació de treball. “Les places de magistrats al TSJ i a l’Audiència Provincial de València són necessàries per a que ambdós òrgans puguen tramitar amb major celeritat processos el volum dels quals ha crescut de manera exponencial als últims anys, per exemple les denúncies presentades per consumidors que van adquirir determinats productes bancaris tòxics, com ara les accions preferents”, argumenta Garcia Latorre.
Des de la Direcció General de Justícia, ja s’han realitzat les necessàries previsions pressupostàries, de dotació d’infraestructures i demés recursos personals i materials per a la posada en funcionament dels jutjats, de les places de magistrats i de jutges d’adscripció territorial. De fet, a l’avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2017, s’inclou la dotació econòmica suficient per afrontar la creació dels nous òrgans judicials.
Segons explica el diputat de Compromis “l’Estat espanyol compta hui en dia amb un nombre de jutges molt inferior al dels països del nostre entorn, en concret 11 jutges per cada 100.000 habitants front a la mitja europea de 21 jutges per cada 100.000 habitants; en total 5300 jutges en actiu quan per aconseguir arribar a la mitja europea haurien de ser 9600. Segons un informe del Consell General del Poder Judicial més de la meitat dels jutges superen en un 150% la seua càrrega de treball. A l’Estat espanyol, la despesa en Justícia per habitant és de 5,2 euros front a la mitja europea de 6,4 euros i, de fet, els pressupostos de Justícia de 2014 (3700 milions d’euros) són dotze vegades inferiors a les ajudes públiques de rescat del sector financer (41000 milions d’euros)”.
Jueces para la Democracia ve denunciant que fins i tot un informe del Consell General del Poder Judicial de 2011 ja assenyalava que la Comunitat Valenciana necessitava almenys 63 nous jutjats. La Comunitat Valenciana té els índexs de litigiositat més elevats d’Espanya, sense que açò haja provocat mesures específiques que solucionen aquestes alarmants situacions de sobrecàrrega.
Per a Garcia Latorre “és important recordar, a més a més, que els jutjats de la Comunitat Valenciana trameten actualment 250 causes d’especial complexitat relacionades amb la corrupció. A títol d’exemple, a la Sala Civil i Penal del TSJCV s’han incoat 72 procediments contra aforats, un 3% més que en 2015”.
Els òrgans judicial que ha sol·licitat crear la Conselleria al Ministeri de Justícia són els següents:
- Jutjat Mixt nº4 de la Vila-Joiosa
- Jutjat Mixt nº7 de Llíria
- Jutjat Mixt nº4 de Novelda
- Jutjat Mercantil nº4 de València
- Jutjat de Primera Instància nº d’Elx
- Registre Civil Únic d’Elx
- Jutjat Social nº2 de Benidorm
- Jutjat Penal nº4 d’Oriola
- Jutjat de Primera Instància nº4 de Torrevella (es tracta de la transformació d’un jutjat d’instrucció ja existent i no un òrgan de nova creació).
- Jutjat Penal nº5 de Castelló
- Jutjat Penal nº 9 d’Alacant