Ferri: “des del naixement d’estos premis s’han lliurat un total de 132 guardons, dels quals només huit han correspost a dones. Això representa un 6% de dones premiades front un 94% d’homes”
El portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha registrat en el parlament valencià una proposició no de llei amb què insta el Consell a promoure un protocol en els Premis Jaume I que garantisca una creixent presència de dones guardonades.
Els Premis Jaume I s’han consolidat al llarg de la seua existència com uns guardons que posen en valor tasques d’especial rellevància per al conjunt de la societat. Estos premis estan organitzats per la fundació creada a l’efecte que compta amb aportacions públiques a través del pressupost de la Generalitat, tant per al seu funcionament, com per als seus programes i activitats.
Segons explica Ferri “la importància dels premis els converteixen, no només en un moment de reconeixement personal a la tasca realitzada, sinó també en una autèntica oportunitat de fer visible l’aportació de personalitats de diferents àmbits al coneixement, la ciència, la sostenibilitat o el món econòmic. Per això, donada la seua visibilitat, és important que la conformació de premiats responguen, a més, a valors compartits per la societat valenciana com ho és la igualtat entre homes i dones”.
“Malauradament, les dades demostren que la presència de les dones entre les persones premiades és encara una assignatura pendent per als premis Jaume I. Des del seu naixement, en 1989, s’han lliurat un total de 132 guardons, dels quals només huit han correspost a dones. Això representa un 6% de dones premiades front un 94% d’homes”.
Fins i tot, existeixen categories que no han comptat amb cap dona premiada al llarg de la seua existència. És el cas d’Economia, Protecció del Medi Ambient, Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat o Emprenedoria. En Investigació Bàsica la presència d’homes premiats ha sigut d’un 90% del total; en Investigació Mèdica del 83% i en Noves Tecnologies del 94%.
“Des de Compromís volem destacar que, en tots eixos camps, existeixen dones que estan realitzant tasques rellevants mereixedores de reconeixement. Per això és necessari que eixe paper siga també visible en uns guardons que centren tanta atenció pública com els Jaume I. Per això volem que el Consell, en el marc de la seua presència a la Fundació dels Premis Jaume I i de la seua aportació al sosteniment de les seues activitats, promoga un protocol que ajude a garantir un augment en el nombre de guardons a dones, com a reconeixement de la seua tasca en els diferents àmbits que són objecte d’estos guardons”.
“Les xifres dels escassíssims Premis Jaume I a les dones no poden ser acceptables en una societat compromesa amb la igualtat. És una obligació construir un futur amb igualtat i acabar amb tot tipus de discriminació cap a les dones”, ha conclòs Ferri.