Acollir rodatges de pel·lícules té un impacte molt positiu en el desenvolupament econòmic i cultural local així com en l’atracció d’un turisme de qualitat, sostenible i diversificat
El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en Les Corts d’una proposició no de llei amb què s’insta al Consell a prendre una bateria de mesures per a crear l’entorn més favorable per al foment i l’atracció de rodatges de pel·lícules, i poder competir així, en les mateixes condicions que altres territoris, en la promoció del País Valencià com a plató cinematogràfic.
Segons explica el diputat de Compromís Víctor Garcia “cada any, 40 milions de turistes trien la seua destinació després d’haver vist una pel·lícula. L’impacte d’una pel·lícula pot suposar un increment de visitants de fins al 150% en el territori on s’ha rodat, i té un impacte major que altres formes de promoció, ja que arriba a més públic i és més perllongada en el temps al crear vincles emocionals en integrar els paisatges en històries i personatges”.
“L’impacte sobre el turisme es reflecteix en un augment de visitants però també la diversificació i desestacionalització de l’oferta així com en la vertebració del territori. Es tracta de diversificar l’oferta, més enllà del sol i platja i d’aconseguir atraure turistes al llarg de tot l’any i de tot el nostre territori per a promoure el desenvolupament, la dinamització i la diversificació de les economies locals, posant en valor el nostre patrimoni artístic, natural i cultural”.
Al voltant de tot el món, ciutats i països com París, Nova Zelanda o Índia formen part de l’imaginari col·lectiu i son destí de milers de turistes gràcies al cine. També a l’Estat Espanyol trobem exemples exitosos com Tenerife, Barcelona o Andalusia. En Tenerife, on els incentius fiscals són un gran atractiu per al sector, la Film Comission ha assessorat gratuïtament més de 1.000 produccions; i en Andalusia, la Film Comission ha afavorit l’atracció de 1.210 rodatges en 2015.
Al País Valencià, les polítiques i els diferents projectes de govern anteriors en aquest sector (Ciutat de la Llum, Film Comission, AIDO) han sigut un fiasco que no ha afavorit al sector i s’ha convertit una font més de deutes públics.
La majoria de països del nostre entorn, com França, Alemanya i Regne Unit, han desenvolupat polítiques fiscals específiques encaminades a la captació de rodatges.
A l’estat espanyol s’estableix fins al 20% de deducció per a produccions cinematogràfiques espanyoles, amb molts requisits, i una deducció del 15% per a produccions estrangeres. Canàries conta actualment amb el sistema d’incentius fiscals a la producció cinematogràfica i audiovisual més potent de tota Europa, amb diferents incentius i deduccions. El País Basc i Navarra també tenen deduccions més competitives de fins al 30 i 35%, respectivament, a més d’altres incentius.
Per a Garcia “després d’anys negres per al sector, hem de crear l‘entorn més favorable per al foment i l’atracció de rodatges i les condicions institucionals per a poder competir en les mateixes condicions que altres territoris. La promoció del País Valencià com a plató cinematogràfic tindria un impacte molt positiu en el desenvolupament econòmic i cultural local així com en l’atracció d’un turisme de qualitat, sostenible i diversificat”.
En este sentit les mesures concretes que planteja Compromís en la seua iniciativa parlamentària passen per crear una Oficina de Promoció Audiovisual (Film Comission) que, en col·laboració amb les entitats locals i les film offices existents i amb els actors del sector, fomente i promocione el nostre territori com a plató cinematogràfic. Crear la pàgina web de la Film Comission que, a banda de tota la informació pràctica per a la realització d’un rodatge al nostre territori, incloga un cercador amb un directori d’empreses i professionals valencians del sector, un catàleg de localitzacions, una guia de bones pràctiques i informació sobre les ajudes, subvencions i bonificacions existents.
Així mateix crear, en col·laboració amb l’Agència Valenciana de Turisme i les entitats locals, rutes turístiques cinematogràfiques i promocionar-les en fires i festivals internacionals, la creació d’una aplicació mòbil sobre estes rutes, així com instar al Ministeri d’Hisenda a revisar a l’alça les deduccions per inversió a la producció cinematogràfica i altres incentius als rodatges per a competir amb altres països amb incentius superiors i promoure així les economies locals i la creació de llocs de treball.