Una delegació d’alcalde de localitats costaneres de la Safor, acompanyats pels senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han reclamat hui a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) obres urgents de cara a recuperar l’estat anterior a les platges valencianes i franja costanera, moltes de les quals s’han vist afectades pels recents temporals de les últimes setmanes. La coalició ha traslladat al ministeri un informe en el qual es recopilen danys de nord a sud de l’autonomia que els han traslladat càrrecs dels diferents municipis on tenen representació.
Els alcaldes de Tavernes i Xeraco, Jordi Juan i Francesc Serralta respectivament, han reclamat a la directora general, Pilar Orts i el subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, la reposició de sorra per donar resposta a la temporada estival i recuperar el sistema dunar que està catalogat com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC). Des del ministeri la directora general ha descartat actuacions com la construcció d’espigons “per no ser la solució i perquè ompliríem la costa de València de pedres“, el que alteraria l’equilibri de les platges i han apostat per realitzar abocaments de sorra extraient d’on s’acumula per dipositar-les als llocs en què s’estan produint danys o desaparició de sorra. Serralta ha destacat la correcta funció de protecció que ha realitzat el cordó dunar, inclòs a la Xarxa Natura 2000, i l’esforç econòmic i pressupostari realitzat “que ens ha permès que els danys hagen estat menors que en altres llocs, un esforç de gestió de la sostenibilitat i manteniment que realitza el consistori amb els seus fons i que hauria de ser reconegut“, ha dit. Per la seua banda Jordi Juan ha reclamat “una millor planificació en les aportacions de sorra perquè arribe intacta a la temporada estival i recuperar la platja, ja que s’han perdut els 15 metres de dunes i uns 50 metres de platja“.
La delegació de Compromís ha traslladat les necessitats detectades en els municipis de costa i ha demanat celeritat en els treballs, que començarien a executar-se en els pròxims 10 dies en lots d’actuacions que començarien de manera simultània.
Necessitats en la Confederació del Xúquer
La delegació d’alcaldes de Tavernes i Benifairó de la Valldigna, Simat i Xeraco va aprofitar el viatge per entrevistar-se a més amb la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, a qui li van traslladar el seu malestar després de la cancel·lació del projecte de laminació i drenatge del riu vaca i a qui han reclamat actuacions immediates pels problemes d’inundabilitat i d’estratègia de planificació i desenvolupament que suposa per a Tavernes, Benifairó, Simat i Xeraco “davant un projecte que es va aprovar, va tramitar i va licitar i estava a punt d’adjudicar-se quan es va paralitzar per desgràcia de molts municipis i alcaldes que estàvem esperant les obres“, va indicar Jordi Juan.
L’alcalde de Simat, Victor Mansanet, va demanar a la directora que tingués en compte les al·legacions plantejades en el seu dia pels ajuntaments i particulars al projecte redactat per Acuamed i que actua en un tram i nou quilòmetres que discorren per zones urbanes, parcs públics, rutes patrimonials i naturals “l’execució podria dinamitzar el patrimoni, el litoral i el turisme a la zona“. Els alcaldes de Simat i Benifairó van retreure als responsables d’Aigua i de la Confederació del Xúquer seua inacció en neteja de vegetació, arbres i barrancs del que pot ser un risc potencial en cas de riuades. Les autoritats de Compromís van traslladar a la presidenta de la CHX, María Ángeles Ureña la situació de barreres per infraestructures a la vall del riu Vaca, amb l’AP7, N332, línia fèrria i d’inundabilitat, amb riscos per a l’agricultura i la indústria. Serralta va recordar “les especificitats de la meteorologia a aquesta comarca, que en pocs segons pot provocar una desgràcia davant la falta de respostes de la CHX“.
La delegació va reclamar inversions superiors als 100.000 euros que estan inclosos en el Reial Decret aprovat divendres de mesures en les zones afectades pel temporal “tot i entendre les retallades que a la matèria li ha imposat el mateix Govern i Europa de reducció del dèficit“.
Els representants de Compromís van concertar amb les autoritats del MAPAMA una propera reunió a la seu de la CHX per parlar del Pla de Riscos i la possibilitat de realitzar convenis amb el MAPAMA. “Una cançoneta del pagament a mitges que es va repetint i que no ens agrada, ja que Foment posa trens a altres zones sense que passen per caixa i el MAPAMA fa actuacions en altres zones sense conveniar res quan, damunt, als valencians que ja estem malament finançats ens demanen que paguem si volem actuacions, el que considerem injust“, ha afegit el senador territorial, Carles Mulet.